Никога не е късно да докажеш какво можеш. Карлос Сайнс

...
Никога не е късно да докажеш какво можеш. Карлос Сайнс
Коментари Харесай

Карлос Сайнс – Матадорът

Никога не е късно да докажеш какво можеш. Карлос Сайнс не стопира да се потвърждава като огромен състезател на 55-годишна възраст. Спирането е противен развой за всеки спортен водач като него. С цялостна газ той прекоси 9000 кошмарни километра в Южна Америка и увенча впечатляващата си кариера с крайната победа в приключилото преди броени дни рали „ Дакар ”. В най-трудното, най-опасното и най-дългото автомобилно съревнование испанецът подпечата още един път славата си на стопанин на всички терени.

Името Карлос Сайнс не излиза от спортните вести повече от 30 години и звучи познато на няколко генерации. Информациите за неговите усехи към този момент се одобряват като някаква даденост. Те станаха нещо толкоз всекидневно, колкото е прогнозата за времето – рано или късно ще я чуеш отнякъде. Но самият водач признава, че триумфът в юбилейното 40-о издание на “Дакар ” е доста специфичен. Ако не беше реализиран, щеше да остави у него отчаяние и усет на горчилка, примесена с пясъка от дюните. Може би тъй като това беше най-трудното рали, откогато се помни. И може би тъй като му беше последното.

Преди четири години Сайнс се впусна с цялостна газ в предизвикването да взе участие в тима на “Пежо ”, който се завърна в “Дакар ”. Френският авто производител образува звезден дриймтим от “старци разбойници ” като французите Стефан Петерхансел, Себастиен Льоб и Сирил Депре. Испанецът е най-възрастен от всички тях, само че дружно с сътрудниците си работи непосилен за постигането на амбициозната цел. А точно – автомобил с две задвижващи колела да завоюва най-трудното офроуд рали. Това не се беше случвало в продължение на две десетилетия, защото колите 4х4 се оправят по-добре с тежките терени. Равносметката от приключилия четиригодишен план на “Пежо ” е повече от сполучлива – три следващи победи в “Дакар ” (две на Петерхансел и една на Сайнс), а бъгито с лъва в емблемата и с предаване на задните колела се показа доста по-силно от съперниците със задвижване 4х4.

Сайнс нямаше шанса да стигне до финала зад кормилото на “Пежо ” в предходните три издания на ралито. Съдбата като че ли му се реваншира тази година, когато тримата му френски съотборници и най-сериозни противници бяха сполетяни от какви ли не инциденти. За разлика от тях испанецът се промъкна до крайната победа с доста точно каране. Без да подхваща съществени опасности и без да има съществени повреди, като се изключи един ден, в който се движеше единствено на трета предавка поради щета в трансмисията. В средата на ралито Сайнс излезе отпред след две следващи етапни победи и не изпусна първото място до края.

Ако се съди по предварителните изявления на първенеца, в този момент би трябвало да настъпи краят на неговата дейна кариера. Но – както стана дума – прекъсването не е от най-силните му качества. Той си отвори малка врата да продължи да се състезава, без да прецизира къде. От 2006 година насам Сайнс взе участие в “Дакар ” и го печели за първи път през 2010-а с “Фолксваген Туарег ”, като по това време оказва помощ интензивно в проби за развиването на спортното “Фолксваген Поло ” за международния рали шампионат WRC. Именно WRC е стихията на испанеца, който заслужава прякора си Матадора поради своя несклоняем борбен дух и смелото си каране. Той става два пъти първенец (1990 и 1992 г.) във WRC с “Тойота ” и четири пъти вицешампион. Със заработени от него точки конструкторски трофеи печелят “Тойота ”, “Субару ” и “Ситроен ”.

Състезателните инженери обичат да работят с него, тъй като знае по какъв начин да им помогне да създадат колата още по-добра.

Сайнс произлиза от заможно и знатно семейство със солидни контакти по най-високите етажи на властта. Той се състезава за персонално задоволство, а не за пари. Уменията му зад кормилото блесват още в дебютното му рали от WRC в Португалия през 1987 година Тогава е най-бърз в първия скоростен стадий, само че след това отпада поради щета в диференциала. Впоследствие в тима му се получава питане от високо място за какво на младия испанец е дадена толкоз чуплива кола. Мълви се, че зад този въпрос стои не какъв да е, а самият крал Хуан Карлос. Със или без кралска помощ – Сайнс реализира огромния пробив във WRC и става рекордьор по участия – 196 ралита, в които е постигнал 26 победи и 97 класирания в тройката. Подобни триумфи се осъществят единствено с доста гений, доста труд и доста неизменност. Без значение от възрастта. Защото и на 55 години Карлос Сайнс се приготвяше за “Дакар ” като спортист в разцвета на силите си – с изтощителни тренировки на велоергометър, който е конфигурирал в… сауната си. Целият му живот минава на висока скорост и до момента не е давал индикации, че ще понижи темпото.

Отказва да играе в „ Реал ”


Като младеж Карлос Сайнс е многостранно талантлив състезателен гений. На 16-годишна възраст става първенец на Испания по… скуош. Естествено, като мадридчанин е разпален обожател на „ Реал ” и тренира футбол. Клубът даже му насочва предложение за професионален контракт, само че младокът го отхвърля. Той няма потребност от пари, тъй като татко му е състоятелен строителен бизнесмен и буен рали водач. Мечтата му е да види своя наследник квалифициран юрист, който да поеме фирмените каузи. Карлос Сайнс разрушава бащините си очаквания единствено за четири семестъра, след които напуща юридическия факултет и стартира да взе участие в автомобилни надпревари. На родителите си декларира: „ Не предпочитате ли синът ви да стане най-известният рали водач вместо неизвестен юрист? ”

За него


Много сериозен


Карлос е изключтителен играч. Притежава доста богат опит от “Дакар ” и от други ралита, в които е взел участие с дребни или с огромни тимове. Много е сериозен и придирчив в положителния смисъл на думата. Той е идеалният водач, с който може да се реализира съвършената композиция сред индивида и машината. Справи се отлично с най-трудното издание на рали “Дакар ”, в което ме взели участие.

Бруно Фамин, шеф на тима на “Пежо ”


Джентълмен


Всички, безусловно всички го почитат – състезатели, техници, ръкоодители. Тази година със Сайнс водихме извънредно оспорван двубой за успеха в “Дакар ”. След финала си стиснахме кавалерски ръцете. И за мен, и за него беше наслаждение да се състезаваме един против различен. Той е жива школа на рали спорта и от него може да се научи доста.

Насър Ал-Атия, противник на Сайнс и повторен победител в “Дакар ”


Търпелив и интелигентен


Карлос Сайнс е примерен играч. Той е доста умен стратег. Може да кара десетки километри зад различен автомобил и да му диша пушилката, само че ще изчака най-удобното място да го изпревари. Знае по кое време да натиска газта до дъно и по кое време да отпусне педала. Това е доста значимо за триумф в дълго и тежко рали като „ Дакар “. Радвам се за неговата победа, въпреки че доста желаех аз да завърша преди всичко.

Стефан Петерхансел, съотборник на Сайнс и 13-кратен победител в “Дакар ”


Младите желаят да са като него


Когато аз навлизах в автомобилния спорт, Карлос Сайнс към този момент беше одобрено име. В Испания той е легенда, която надвишава границите на спорта. Всички деца и млади състезатели желаят да са като него. Името му е знак на триумфа. Той дава добър образец на младите, тъй като е правилен и почтен състезател – характерен представител на положителното остаряло потомство сантиментални водачи.


Фернандо Алонсо, повторен първенец във “Формула 1 ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР