Никъде във Варна няма да видите табела с това име.

...
Никъде във Варна няма да видите табела с това име.
Коментари Харесай

Историята на „Севастопол – култовото място за срещи във Варна

Никъде във Варна няма да видите табела с това име. Нито мястото е маркирано на картите. Но надали има варненец, който да не знае къде се намира „ Севастопол ".

За жителите на морската столицаСевастопол не е просто град в другия завършек на Черно море. А име на дребен площад, трансформирал се с годините в паметно място за срещи. Мястото, където булевардите „ Княз Борис I " и „ Сливница " се пресичат, се е сраснало дотолкоз с всекидневието на варненци, че мнозина даже не се замислят от кое място идва името на обичаното място за срещи на генерации варненци.

 Името на едно от най-популярните места във Варна потегля от едноименния ресторант, помещавал се на пъпа на морската столица. Мястото има над век ресторантска история, като преди повече от 120 години е било хан.

След 1989 година в България настава народна власт, ас годините на социализъм в историята отива и ресторант „ Севастопол ". Заведението, носещо името на славния черноморски град, отстъпва мястото си на ресторант за бързо хранене на американска верига. Преди няколко години сладкарница бе затворена, с цел да отвори на нейно място банков офис.

Името „ Севастопол " освен че остава, само че варненци стартират да назовават с него и близката градинка. През 2011 година градската администрация предложи паркът да носи името наРоналд Рейгън. Поводът - 100 годишнината от рождението на американския президент и забележителния му принос за най-новата международна история. Мнозина обаче скочиха против разновидността вместо на „ Севастопол ", да се срещат на „ Рейгън ". Общинският съвет също не го позволи. И по този начин преименуването не се случи.

 През 2016 година бе изработен нов опит за промяна на името на историческия ориентир. В пространството, трансформирало в паметно място за срещи, бе завършен новият площад " Свят ". След модернизирането на пешеходната зона, на Севастопол се появиха десетки железни плакети с имената на международни столици. Квадратните табелки, закрепени крепко в плочките, демонстрират посоката и отдалечеността им от Варна, чиято табела в средата изпъква измежду тях с размерите си. Въпреки че провокира интереса най-много на гостите на града, никой не си уговаря среща на площад " Свят ", а на Севастопол.

 Познатото име продължава да го няма на карти и табели, само че е крепко закодирано в спомените на хиляди варненци.

Още за историята на емблематичния площад ще откриете в прикаченото аудио.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР