Нигерия унищожи повече от един милион дози ваксини на AstraZeneca

...
Нигерия унищожи повече от един милион дози ваксини на AstraZeneca
Коментари Харесай

Нигерия унищожи 1 млн. ваксини на AstraZeneca с изтекла годност

Нигерия унищожи повече от един милион дози ваксини на AstraZeneca с изминал период на валидност. Целта беше да се увери обществото, че те са извадени от обращение, предаде Ройтерс.

Унищожаването стана повече от седмица, откакто здравните управляващи обявиха, че някои дози Covid ваксини, дарени от богати западни страни, са с къс период на валидност. Според оценките годността на към милион ваксини е изтекла в Нигерия през ноември, без те да бъдат употребявани.

На сметището в Абуджа булдозер смачка препаратите на AstraZeneca, които бяха опаковани в картонени кутии и пластмаса, до момента в който кореспонденти и здравни чиновници следиха.

Файсал Шуаиб, изпълнителен шеф на Националната организация за развиване на първичната здравна помощ на Нигерия, съобщи, че дефицитът на ваксини е принудил Нигерия да вземе дозите, знаейки добре, че те са с къс период на валидност.

" Успешно изтеглихме 1 066 214 ваксини на AstraZeneca с изтекла валидност. Изпълнихме обещанието си да бъдем транспарантни пред нигерийците. Днешното заличаване е опция за хората да повярват в нашата стратегия за имунизиране ", каза Шуаиб.

Министърът на опазването на здравето Осаги Еханире пък разгласи, че Нигерия към този момент няма да приема ваксини с къс период на валидност, позовавайки се на решение на президентската комисия.

В най-гъсто обитаемата африканска страна с население над 200 млн. души са регистрирани 227 378 случая на Covid-19 и 2989 смъртни случая от началото на пандемията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР