Нигер затваря въздушното пространство, тъй като крайният срок на ECOWAS за отмяна на преврата изтича

...
Лидерите на преврата в Нигер затвориха въздушното пространство на страната,
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер затвориха въздушното пространство на страната, след като отхвърлиха ултиматума от западноафриканските държави да възстановят сваления президент Мохамед Базум или да рискуват военна намеса.

Ходът, обявен късно в неделя, дойде след като десетки хиляди поддръжници на преврата се събраха на стадион в столицата на Нигер, Ниамей, за да аплодират генералите, които заеха властта – или Националния съвет за защита на родината (CNSP ).

Амаду Абдрамане, говорител на CNSP, посочи заплахата от военна намеса от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) за затварянето на въздушното пространство.

В изявление, прочетено по националната телевизия, Абдраман каза, че е имало предварително разполагане на сили в две страни от Централна Африка в подготовка за намеса, но не даде подробности.

„Пред лицето на заплахата от намеса, която става все по-ясна чрез подготовката на съседните страни, въздушното пространство на Нигер е затворено от този ден в неделя… за всички самолети до второ нареждане“, каза той.

„Въоръжените сили на Нигер и всички наши сили за отбрана и сигурност, подкрепени от неизменната подкрепа на нашия народ, са готови да защитават целостта на нашата територия“, добави той.


Превратът в Нигер на 26 юли е седмият в Западна и Централна Африка за три години. Той разтърси региона на Сахел в Африка, който се бори с въоръжени групировки, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS) и е сред най-бедните райони в света.

ECOWAS осъди преврата, като наложи тежки икономически санкции и санкции за пътуване, включително прекъсване на електрозахранването на Нигер. Ръководителите на отбраната на блока се споразумяха за възможен военен план за действие, включително кога и трябваше да ударят, ако задържаният лидер на страната не бъде освободен и възстановен на работа до неделя.

ECOWAS не каза какви ще бъдат следващите му стъпки или кога точно в неделя изтича крайният срок.

„Без поемане на рискове“

Чарлз Стратфорд от Ал Джазира, репортаж от Сенегал, каза, че решението на нигерската армия да затвори въздушното пространство на страната представлява „пълно опровержение на исканията на ECOWAS“.

„Лидерите на преврата в Нигер не поемат никакви рискове“, каза той.

„Сега всички погледи са насочени към следващия ход на ECOWAS. От началото на кризата блокът заяви, че ще бъдат проучени всички пътища и че всякакъв вид военна намеса ще бъде използвана само в краен случай.

„Има страхове, че това потенциално ще се разрасне в регионален конфликт и хората също са много нервни от това, че въоръжени групировки като ISIS, Ал-Кайда се възползват от всеки по-нататъшен хаос в региона.“

На фона на заплахата от регионална война страните от Западна Африка се борят да изберат страна. Нигерия, Сенегал и Кот д'Ивоар заявиха, че ще изпратят войски, въпреки че нигерийският Сенат отхвърли искането на президента Бола Тинубу за одобрение за разполагане, като го помоли да проучи други възможности освен използването на сила.

Междувременно Буркина Фасо и Мали, които се управляват от подкрепяни от военни правителства, заявиха, че всяка намеса в Нигер ще се счита за обявяване на война срещу тях. Алжир, който има дълга сухопътна граница с Нигер, също предупреди срещу военно решение.


Пенсионираният полковник Фестус Абоагие, консултант по сигурността на Африканския съюз и ООН, каза пред Ал Джазира в неделя, че успехът на плана на ECOWAS зависи от способността на Нигерия да разположи своите войски.

„Политическите времеви линии ще бъдат напълно различни от военните. Така че това, което политиците заявиха, това е ултиматумът, който изтича днес, не е непременно Д-ден или денят, в който военните започват военни действия“, каза той.

„В Западна Африка Нигерия е всичко. И датира от интервенциите на ECOWAS в Либерия и Сиера Леоне, под знамето на ECOMOG [Мониторингова група на Икономическата общност на западноафриканските държави].“

„Нигерия е ключов играч. Това е регионален или подрегионален двигател. Но неговият Сенат не одобри искането на президента на Нигерия да се намеси в Нигер“, каза той.

Все пак Абоаги отбеляза, че през 2017 г. тогавашният нигерийски президент Мухамаду Бухари разположи войски в Гамбия, без да получи одобрението на законодателната власт. Това разполагане доведе до отстраняването на тогавашния президент на Гамбия Яхя Джаме, който по това време отказваше да предаде властта на победителя в изборите Адама Бароу.

„Ще се бием“

По-широката международна общност също изглежда разделена по въпроса за намесата.

Франция – бившият колониален владетел на Нигер, който има около 1500 войници в страната – каза, че „твърдо“ ще подкрепи какъвто и курс на действие да предприеме ECOWAS след изтичането на крайния срок. Но не се уточнява дали това включва военна помощ.

Русия, от друга страна, се противопостави на военната интервенция в Нигер, докато ръководителят на нейната наемническа група Вагнер предложи услугите на своите бойци на страната. Съобщава се, че лидерите на преврата в Нигер са потърсили помощ от Вагнер, който се е превърнал във влиятелна сила в Мали след преврата там през 2021 г. и има по-дълго присъствие в Централноафриканската република, както и в Либия.

Междувременно в Ниамей огромни тълпи се стекоха на стадион с 30 000 места, носейки портрети на военните лидери на страната и освирквайки бившата колониална сила Франция.

Мястото беше покрито с руски знамена.

В реч на стадиона генерал Мохамед Тумба, един от лидерите на CNSP, заклейми онези, които „дебнат в сенките“, които „кроят подривна дейност“ срещу „напредващия марш на Нигер“.

„Ние сме наясно с техния план на Макиавели“, каза Тумба.

Поддръжниците на преврата останаха непокорни.

„Нигерийският народ разбра, че тези империалисти искат да доведат до нашата смърт. И ако Бог даде, те ще бъдат тези, които ще страдат за това“, каза пенсионерът Амаду Адаму на стадиона.

А в квартал Букоки в Ниамей жителите казаха, че са готови да защитават страната си.

„Ние ще се борим за тази революция. Няма да се оттегляме, изправени пред врага, решени сме“, каза Адама Умару.

„Чакахме този преврат от дълго време“, добави той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР