Ние трябва да търсим първите елементи на либерализацията в посока

...
Ние трябва да търсим първите елементи на либерализацията в посока
Коментари Харесай

КЕВР иска България да е газоразпределителен център

" Ние би трябвало да търсим първите детайли на либерализацията в посока на по-нататъшно развиване на газопреносната мрежа с оглед набиране на нови бизнес и икономически консуматори в направленията, които са в десетгодишния проект на " Булгартрансгаз " - Банско-Разлог, Козлодуй-Свищов-Никопол-Панагюрище и Пирдоп ".

За това настоя ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов на конференцията " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация. Случаят LNG ".

Шефът на КЕВР упорства синьото гориво да се купува от борса за търговия с природен газ и свободния пазар . Той желае още да се намерят спомагателни източници за природен газ, които да уплътнят концепцията за газовия хъб " Балкан " и България да стане газоразпределителен център.

По думите му конференцията е навременна, тъй като тя се организира в интервал, когато в целия свят се усеща сериозната смяна, която настава в бранша на природния газ .
 С 0,83 % нараства цената на природния газ за второто тримесечие
С 0,83 % нараства цената на природния газ за второто тримесечие

От КЕВР твърдят, че ще се усети като 0,5%

" Ако съпоставим обстановката в бранша в този момент, със обстановката през 80-те години, ще отбележим, че има мощно развити софтуерни решения, които трансформират радикално производството, преноса и търговията на природния газ ", пояснява Иван Иванов.

От друга страна технологията по втечняването на природен газ и преноса му разрешава газът да доближава , до което и да е кътче на земята, " даже, там където в никакъв случай не се е мислило и не са се осъществили тръбопроводи и газопроводи за доставка на природен газ ", акцентира Иванов. Той открои няколко фактора за положението на бранша природен газ сега.

Сред тях са, че имаме един-единствен външен снабдител на природен газ , България сега не разполага с локални източници на природен газ и към момента сме надалеч както от дефинитивни резултати, по този начин и от произвеждане на природен газ от Черно море .

Останалите фактори, съгласно шефа на КЕВР са, че България продължава да няма настоящ интерконектор в южно направление , в бранша природен газ няма конкуренция и на последно място в България потреблението на природен газ е относително ниско .
 Петкова: Интерконекторът е необратим развой, ангажимент пред българите и Европа
Петкова: Интерконекторът е необратим развой, ангажимент пред българите и Европа

България ще бъде самостоятелна за своите доставки на газ и ще има съперници цени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР