Ние сме за използването на китайски юан в разплащанията между

...
Ние сме за използването на китайски юан в разплащанията между
Коментари Харесай

Сериозна валутна услуга за Пекин от страна на Москва

„ Ние сме за потреблението на китайски юан в разплащанията сред Русия и страните от Азия, Африка, Латинска Америка “

На 21 март съветският президент Владимир Путин на среща с китайския президент Си Дзинпин направи доста значимо известие: „ Ние сме за потреблението на китайски юан в разплащанията сред Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка. Сигурен съм, че тези форми на разплащане в юани ще бъдат развити сред съветските сътрудници и техните сътрудници в трети страни.

Всъщност това е заричане да се окаже доста сериозна услуга на китайската страна за разпространение на юана на интернационалната сцена. През последните 10 години обаче никоя друга страна не е предоставила такава поддръжка на китайската валута като Руската федерация. Първо, в търговско-икономическите връзки сред двете страни Русия стартира да употребява юана (в подмяна на потреблението на китайската страна на рублата); второ, Руската федерация включи китайската валута в своите интернационалните запаси.

Решението за включване на юана в интернационалните запаси беше взето от Банката на Русия в края на 2015 година, откакто МВФ реши да включи китайската валута в по този начин наречената кошница със СПТ. Това означаваше, че юанът получи формалния статут на аварийна валута, какъвто до тогава имаха единствено щатският $, еврото, английският паунд стерлинг и японската йена.

Въпреки това, макар че юанът получи почетното звание " аварийна валута ", това не повлия доста на състава на интернационалните запаси на множеството страни по света. През 2016 година, съгласно МВФ, делът на юана в общия размер на интернационалните запаси на всички страни е бил едвам 1,1% (делът на щатския $ е 64,0%). Съгласно последните данни, към 1 октомври 2022 година делът на юана е повишен до 2,9% (делът на щатския $ е 59,5%).

Русия натрупа най-активно юани в състава на златно-валутните си запаси. Според последните отворени данни от Банката на Русия, към средата на 2021 година делът на юана в златните и валутни активи на Централната банка е 13,1% (третият по величина съставен елемент след еврото с дял от 32,3 % и златото с дял 21,7%). В безусловно изражение запасите на Русия в юани в средата на миналата година възлизат на $76,7 милиарда Това е съвсем една четвърт от общите запаси в юани на всички централни банки в света към този миг.

Не знаем какъв брой китайски юана има през днешния ден във валутните запаси на Банката на Русия, Централната банка затвори забележителна част от статистиката си. Онзи ден той отчасти разкри тази статистика, само че информацията за валутната и националната конструкция на интернационалните запаси към момента е затворена. По косвени доказателства може да се допусна, че в размразената част от валутните запаси юанът е в случай че не единствената, то преобладаващата валута.

Що се отнася до потреблението на юана като валута за разплащане, Банката на Русия повдигна завесата на тайната тук. В „ Обзор на риска на финансовите пазари “ тя отбелязва, че през 2022 година делът на юана в заплащанията за експорт в Русия се е нараснал от 0,5% на 16%, а делът на рублата - от 12% на 34%. Така съветската и китайската валута поеха половината от външнотърговските разплащания на Русия. Несъмнено квантовият скок в индикатора „ юан “ се случи заради огромните наказания на груповия Запад против Русия след 24 февруари 2022 година

Валутната конструкция на вносните заплащания също се промени доста през предходната година: делът на валутите на недружелюбни страни (почти извънредно щатски $ и евро) понижа от 65% (януари 2022 г.) до 46% (декември). „ Намаляването на каузи на токсичните валути се дължи основно на увеличението на каузи на юана в сетълментите: през годината той се е нараснал от 4 на 23%. В същото време делът на рублата в заплащанията за импорт леко понижа - от 29 на 27%, делът на валутите на други другарски страни при започване на 2023 година възлиза на 4% ", се отбелязва в „ Обзора “.

Международната банкова система за трансфер на информация и заплащания (SWIFT) означи в своя отчет, че през август 2022 година Русия стана третата страна в света по офшорни заплащания в юани (преминаващи отвън рамките на КНР). До края на 2022 година делът на Русия в заплащанията в юани отвън Китай е намалял. В края на декември той падна на шесто място с дял от 1,89%. Въпреки това през януари 2023 година, делът на Русия в офшорни сетълменти в юани още веднъж стартира да пораства и доближи 2,57%, Русия се изкачи до пето място в класацията на SWIFT.

Както неведнъж съм писал, на вътрешния валутен пазар се прави дейна подмяна на токсични валути (предимно щатски $ и евро) с валутите на другарски страни. Сред последните ясно господства китайският юан. В края на февруари имаше лека сензация на валутния борс на Московската борса: китайският юан излезе преди всичко по оборот, изпреварвайки щатския $. Юанът съставлява съвсем 40% от общия размер на търговията с главните валути (1,48 трилиона рубли), доларът - малко над 38% (1,42 трилиона рубли), еврото - 21,2% (0,79 трилиона рубли). ). Но още през февруари 2022 година позициите на американската валута бяха преобладаващи с миниатюрен дял на китайската валута: доларът - 87,6%, еврото - 11,9%, юанът - 0,32%. Експертите нарекоха смяната, записана през февруари на Московската борса, преход от доларизация към юанизация.

Въпреки това, до момента в който юанът не е станал толкоз издирван от множеството юридически и физически лица на Руската федерация, колкото задграничната валута, каквато беше щатският $ до 24 февруари предходната година. Делът на валутните средства на популацията по банкови депозити към 1 януари тази година понижава до 11,2% против 19,9% година по-рано. Обемът на средствата на семействата в китайски юани нараства, само че, както отбелязва Банката на Русия, неговият дял „ в мащаба на всички средства на физическите лица остава нищожен “.

В неотдавнашен изчерпателен преглед „ Банковият бранш “ (март 2023 г.), Централната банка отбелязва, че делът на заемите в задгранична валута в долари и евро в банковите портфейли понижава, само че юанът не запълва получената ниша. Ролята на юана в кредитирането на съветския бизнес към момента е дребна.

Но да се върна на новината, която загатнах в самото начало. Президентът на Русия предложи да се форсира легализирането на външноикономическите връзки на Руската федерация. Тоест действително да спомага за осъществяването на задачата, сложена от китайското управление при започване на 2000-те години - юанът да стане в действителност интернационална валута.

В. Путин загатна страните от Азия, Африка, Латинска Америка. От края на предишното десетилетие Русия води договаряния с тези страни за дедоларизация на външнотърговските разплащания. Преговорите се активизираха след 24 февруари м.г. По време на тези договаряния обаче ставаше дума за подмяна на щатски долари, евро и други токсични валути с националните валути. Тоест, с съветската рубла и валутата на съответната страна - сътрудник.

На 21 март Владимир Путин предложи токсичните валути в търговията с трети страни да бъдат сменени с китайския юан. Всъщност президентът даде обещание да разпространява юана на международната сцена. Много скъпа валутна услуга за Пекин от Москва. Надявам се, че в случай че има потребление на юана в търговията на Русия с трети страни, то няма да е за сметка на рублата.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР