„Ние сме в процес да деструкция на стария световен ред,

...
„Ние сме в процес да деструкция на стария световен ред,
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Европа ще се превърне в здраво привързано колело към колесницата на САЩ

„ Ние сме в развой да деструкция на остарелия международен ред, който се показваше в доминитета на Съединени американски щати и тяхната клиентела след рухването на Съветския съюз 1990 година Този доминитет, който носи политкоректното название глобализация – централизация на икономическите, политическите, финансовите, всевъзможни други потоци в границите на едно ядро – така наречен северноатлантическо ядро. Този свят завършва. Проблемът е, че новият още не е пристигнал. Това е доста трагичен развой, многопластов, доста конфликтен. Както е посочила международната история, той постоянно минава през войни. “ Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов.

Някои хора доста бързо ознаменуваха края на остарелия ред и началото на новия. Това е дълъг, комплициран и спорен развой, който може да бъде извърнат, отбелязва Христов.

„ Имаме промяна на самия капитализъм в западното ядро – което ни подготвяха с Covid нервността и беше дейната фаза на тази интервенция. Става въпрос за ликвидирането на капитализма във формата, в която го познаваме. Става въпрос за едно строго ригидно общество на цялостен надзор на менталността на хората през електронните мрежи. Тези всичките технологии за стопиране на големи маси от хора, за очистване на така наречен междинна класа – всичко това се случи безусловно пред очите ни. Проблемът е в това, че има акселерация на историята – процеси, които се смяташе, че ще траят няколко десетилетия, се случват вътре в границите на няколко години. “

Комбинация сред Китай и Русия е единствената, която може да обезпечи баланс със Съединени американски щати, счита Иво Христов.

„ Не бих споделил, че има съюз. Има добре свестен интерес. Те явно желаят статуквото да бъде променено. Но това напълно не значи, че ще има надали не нов Варшавски контракт, само че че ще има доста сериозна колаборация, е повече от ясно, защото ползите им съответстват. “

В момента в Русия се прави зачистка и престуктуриране на елитите. „ Петата колона “ безусловно си потегля физически, акцентира проф. Христов в предаването „ Политически НЕкоректно “, като даде образец с напускането на Анатолий Чубайс, „ сивия кардинал “ на съветския преход.

Според него курсът, който Русия е подхванала към суверенизация и към превръщането ѝ в независим полюс на силата, е повече от явен. Христов дефинира като обикновено схващането, че един човек може да дефинира курса на една страна и когато той си отиде, курсът ще бъде изменен.

Това не е руско-украински спор. Украйна е просто прокси на терена, разяснява проф. Иво Христов.

Много от дълго време се говореше за макроблоковете, които ще дойдат на мястото на глобализацията. Докато изкристализират тези нови блокове, светът ще премине през голям брой калибрирания, в това число военни спорове и този в Украйна няма да бъде последният, означи още той.

„ В момента Европа прави ритуално самоубийство, защото няма лична геополитическа воля. Европейските елити сега работят против икономическите ползи, чисто егоистични, на Европа. Това е опаковано в идеологическите приказки за равноправност от тоталитарната взаимозависимост от Русия. Резултатът е, че Европа ще се трансформира в доста крепко привързано колело към колесницата на Съединени американски щати. “

Ще мине известно време, с цел да серазкрият„ прелестите на новия стопански курс, който ще се изрази в енергийна, продоволствена, демографска, бежанска рецесия “, в рухването на модела на страната на всеобщото благополучие, посочи Иво Христов.

„ България няма лична воля, тя не е фактор на нищо. България преди 30 години от спътник на Съветския съюз стана спътник на Америка. Тук от дълго време е станало разкол, че може да сте дребни, само че да имате такова нещо като национално достолепие и да си платите за това. Няма такова предпочитание. “

Има фрапантно несъгласие сред геополитическото място, на което се намираме, и настройките на елитите (независимо дали са учили в Москва или във Вашингтон) и популацията, счита Христов.

България няма никакъв интерес от влизането в спора в Украйна. Полша има прочувствен и политически интерес, както и национални сантименти да си прибере западните пет провинции, Унгария също има интерес, Румъния даже има своя интерес, само че за България няма никакъв народен залог, разяснява проф. Иво Христов.

Не знаем дали ще има Европейски Съюз, до момента в който Македония завърши с всички глави на преговорния развой, сподели още той. По думите му обаче „ ще бъде измислена формулата, тя ще бъде препоръчана на нашето общество и то ще я преглътне “, предвижда проф. Христов.

„ Който е срещу влизането на Македония в Европейски Съюз, е съветски сътрудник – това е шедьовър на логиката на нашите ръководещи. Беше просто въпрос на време да бъде дефинирано “, съобщи още социологът.

Първо ще имаме доста сериозен неуспех, и то по външнополитическа линия – по македонското направление и по украинското направление, което щедоведе до вътрешнополитическа смяна, предвижда Иво Христов.

„ Тоест, първо ще настъпим мотиката, тя ще ни удари по главата, с цел да разберем нещо, което го знаехме и преди да я настъпим. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР