Ние си имаме кисело мляко, с което сме прочути по

...
Ние си имаме кисело мляко, с което сме прочути по
Коментари Харесай

Скир - хранителни факти и кулинарно приложение

Ние си имаме кисело мляко, с което сме фамозни по света, само че исландците също си имат сходно млечно кулинарно знамение. То се назовава скир и на процедура е заквасена млечна храна. Прилича доста на цеденото кисело мляко у нас, само че наличието на протеини в скира е доста по-високо, а маслеността е доста по-ниска - единствено 0.2 %.

От позиция на технологията на приемане скирът е исландско сирене. Получава се по сходен метод на останалите типове сирене в Исландия. Със сирище се подсирва краве мляко до приемане на продукта.

Днес скир се прави единствено с обезмаслено прясно краве мляко, само че за първите млечни артикули скир е употребявано и овче мляко.

Технологията на произвеждане не е комплицирана. Млякото се кипва и след това се охлажда до 37 градуса. Заквасва се и се оставя към 5 часа да ферментира. После се охлажда до 18 градуса. Пастьоризира се и се прецежда, с цел да се отстрани суроватката.

 Скир

В млечното прелъщение има дрожди, дейни при ниска температура, и това е неповторимият миг при скира, който го отличава от киселото мляко.

За исландците скир и през днешния ден се свързва с визията за съществена храна с дълга история. Има догатки, че се е приготвял в Скандинавия, а след това викингите го пренесли в Исландия при заселването си там преди 1100 години. Скирът се настанява трайно в исландската хранителна диета, само че бива пропуснат отвън студената дребна държавица. Самото наименование скир се отнася за крайния артикул - гъста млечна маса без суроватка.

Този прелестен млечен артикул се употребява по разнообразни способи - с плодове, като добавка в салатата, на смутото или намазан на филия.

Какви са потребните качества на скира?

Калият, калцият и магнезият, които се съдържат в скира, са от главно значение за сърдечното здраве. Калцият е главен детайл за здравината на костите, а въздейства благотворно и на кръвното налягане.

Със скир може сполучливо да се управляват равнищата на захар в кръвта, с помощта на високите равнища на протеини и в това време ниското наличие на въглехидрати. Както във всички млечни артикули и тук наличието на пробиотици е чудесно и те играят позитивна роля за чревната флора.

 Консумация на скир

Засищащата дарба на скира го прави пълноценна храна и основава благоприятни условия да се включи в разнообразни диети.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР