Ние подкрепяме изграждането на RDF инсталацията, но категорично се противопоставяме

...
Ние подкрепяме изграждането на RDF инсталацията, но категорично се противопоставяме
Коментари Харесай

Столичните социалисти подкрепят изграждането на RDF инсталация, но мястото ѝ не е в центъра на София

Ние поддържаме построяването на RDF инсталацията, само че изрично се противопоставяме на мястото, което е определено, а точно в центъра на София. Считаме, че мястото ѝ е в местността Садината, с. Яна, до завода за твърди боклуци. Това сподели по време на съвещанието на Столичния общински съвет общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова, която е и заместник-председател на СОС. Според нея по този начин ще се предотврати превозването с тежки камиони на балите през града. Инсталацията ще бъде построена в непосредствена непосредственост до завода и ще се понижи заплахата от нездравословни излъчвания. Няма да се подклаждат страховете на хората.

Тя цитира изследвания на експерти, съгласно които „ розата на ветровете “ по този начин е насочена, че най-хубавото място за разположение на инсталацията е точно в местността Садината, където е и заводът за твърди боклуци, а не в най-ниската част на София. „ Нека преосмислим мястото на инсталацията “, прикани Христова и добави, че това ще реши екологичните проблеми, само че няма да сложи финансите на Столична община и бъдещето на плана под подозрение.

Милка Христова сподели, че Българска социалистическа партия като виновна политическа мощ си дава сметка за обстановката, в която се намира системата за ръководство на отпадъците – с построени две етапи, най-много завода за твърди боклуци, който създава RDF гориво, което би трябвало да бъде оползотворявано. „ Ако не се построи третата степен, а точно за оползотворяването на това гориво, сме изправени пред опасност да връщаме над 700 млн. лева, които са вложени до момента в построяването на завода за твърди боклуци и инсталациите за компостиране и разграждане на биологични отпадъци”, уточни Христова. Според нея очевидно системата би трябвало да бъде приключена.

Тя напомни, че опитите за локални референдуми не стартират от сегашното предложение на „ Демократична България “ и самостоятелния Борис Бонев. „ Още 2013 година по самодейност на групата на Българска социалистическа партия и с присъединяване на Ангел Джамбазки беше изработен първия опит за референдум за преустановяване на концесията за „ Софийска вода “. Последваха оферти за референдум за застрояването в „ Дружба “ и в „ Младост “. Последното предложение беше пред 2018 година – точно за референдум, обвързван с създаване на RDF-инсталацията, само че той не беше позволен от СОС. Респективно не беше позволен и от съда, макар че беше обжалван “, уточни Милка Христова.

Столична община има допустимо най-неефективната система за ръководство на боклуци. Това пък сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков, който е заместник- ръководител на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори.

„ Това се удостоверява от разбор, финансиран от Европейската капиталова банка, на разноските, които заплащат столичани през такса боклук за събиране, превозване и неутрализиране на един звук битов боклук. Размерът на тези разноски е доста по-висок от това, което заплащат жителите на редица европейски столици “, уточни той.

Даков съобщи, че още преди две години е изразил мощно безпокойствие от разбора „ разноски – изгоди “ по плана за създаване на инсталацията за RDF гориво. „ Консултантът е коментирал един неоспорим факт - не всички средства, които жителите и бизнесът на София заплащат за такса боклук, се разходват за действия, за които това е допустим- събиране, превозване, ръководство на отпадъците и поддържане на чистотата на публичните площи, сподели той - Това е мощно притеснително. Надявам се този разбор да стане обществено наличен за общинските съветници и за жителите “, добави той.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия напомни, че този план има една доста забавна застраховка – решение на Министерски съвет от края на 2018 година Според него държавното управление на Република България е готово да похарчи парите на всички данъкоплатци за създаване на тъкмо това оборудване, навръх тази стойност, навръх това място, без значение от мнението на способния орган – Европейската комисия.

„ Това е извънредно чудноват образец за взаимоотношението сред локалната и изпълнителната власт. Независимо дали ще бъде финансиран, ръководеното от премиера Борисов държавно управление на Република България е готово непременно да похарчи средства за осъществяване на този план “, съобщи Альоша Даков.

„ Най- евентуално ръководещото болшинство няма да се съобрази с мнението на опозицията и редица неправителствени организации във връзка с мястото на инсталацията за RDF гориво. А най-лошото е, че няма да се съобрази с мнението на гражданите”, съобщи от своя страна по време на съвещанието на СОС общинският консултант Петко Димитров.

През миналата година Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия в София е провело осведомителна акция на терен измежду тези жители, които всички употребяват като щит на тезите си, сподели още Димитров, който е и ръководител на младите социалисти в столицата. „ За страдание установихме, че хората въобще не знаят защо става въпрос. А тези, които бяха разбрали, не са съгласни да се изгаря RDF горивото в тази част на града “, уточни той.

Петко Димитров посочи, че е належащо да запознае Общинския съвет с мнението на живеещите в регион „ Сердика”, където е планувано построяването на въпросната система, а и на стотиците хиляди хора живеещи в прилежащите региони „ Подуяне”, „ Надежда”, „ Оборище” и други. „ Те са твърдо срещу “, съобщи той и добави, че общинските съветници, определени от жителите на София, са задължени да се съобразят с мнение им.

„ Инициираният от Българска социалистическа партия през предишния мандат референдум по тематиката, по волята на ръководещите Столична община, остана мираж “, напомни Димитров. Въпреки това социалистите щели да продължат да търсят форми и способи да бъдат предпазени правата и здравето на софиянци, безапелационен е най.младият общински консултант.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР