Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция, ние сме

...
Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция, ние сме
Коментари Харесай

Тодоров и Грънчарова: Не сме подходящи за служебен премиер, ние сме финансисти

„ Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция, ние сме финансисти. И в този момент би трябвало да присъстваме по силата на позициите, които заемаме. “

Това съобщи ръководителят на Сметната палата Тошко Тодоров , който дружно със заместничката си Горица Грънчарова разговаряха с президента в качеството им на вероятни с лужебни министър председатели .

„ Решението е на президента “, съобщи от своя страна Грънчарова.

„ Ние не сме най-подходящите хора за тази позиция. Повярвайте брачната половинка ми към този момент месец не спи, допускам и брачният партньор на госпожа Грънчарова. Молим ви, съжалете ни, хора сме “, моли още ръководителят на Сметната палата пред публицисти.

Днес към този момент завършиха срещите на президента Румен Радев с евентуалните служебни министър-председатели . Разговорите започнаха незабавно, откакто от „ ИТН “ през вчерашния ден върнаха несбъднат третия мандат и конституционната процедура беше задействана. Днес президентът беседва с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителите на Българска народна банка Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков, както и зам.-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Днес омбудсманът Диана Ковачева е декларирала пред президента, че не може да е длъжностен министър председател , тъй като е определена за арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург и отпътува скоро. Другата седмица тя ще подаде оставка като омбудсман . Според нея и заместник-омбудсманът би трябвало да са надалеч от политиката. Нейният заместител Елена Чернева-Маркова преди дни подаде оставка по персонални аргументи.

Според Радев не е добра концепцията подуправителят на Българска народна банка Радослав Миленков да се въвлича в политически процеси. Освен това, има правила на ЕЦБ, съгласно които управителните постове в централните банки не би трябвало да се съвместяват с такива длъжности.

„ Вчера шефът на Българска народна банка ясно обрисува къде се нарежда Българска народна банка в националната и интернационалната рамка. В този подтекст да ви припомня, че съм член на Надзорния съвет на ЕЦБ “, разяснява Миленков на излизане от срещата с президента Румен Радев. Подуправителите на Българска народна банка Петър Чобанов, съобщи, че споделя мнението му, а точно, че екипът на централната банка не би трябвало да заема политически постове .

„ Мисля и за еврозона, и за по-нататъшното икономическо развиване. Екипът на Българска народна банка би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. Оттук нататък всеки от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента “, сподели той.

„ Включването на шефа и подуправителите на Българската национална банка в тази процедура е решение на законодателя “, разяснява подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров на излизане от срещата си с президента по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател .

„ Аз съм тук да осъществим конституционната процедура. Това, което обсъдихме с президента, беше ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната “ , уточни Гюров. На въпрос дали би станал длъжностен министър председател Гюров, сподели, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да откри решение .

Вчера президентът беседва с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев.

Според новите промени в Конституцията президентът може да избере длъжностен министър председател сред ръководителят на Народното събрание, шефът и тримата подуправители на Българска народна банка, ръководителят на Сметната палата и двата му заместници, както и омбудсманът и нейния заместител. Но заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. Така броя на претендентите стана с един по-малко.

След като приключат диалозите президентът би трябвало да разгласи решението си кого избира за длъжностен министър председател и да издаде декрет за назначението му. След това служебният министър председател би трябвало да образува държавно управление . В Конституцията не се показва в какви периоди може да стане това.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР