Ние не сме Доналд Тръмп и САЩ, които са пуснали

...
Ние не сме Доналд Тръмп и САЩ, които са пуснали
Коментари Харесай

Менда Стоянова каза защо тя не е Доналд Тръмп

Ние не сме Доналд Тръмп и Съединени американски щати, които са пуснали печатницата за долари и раздават. Не можем да раздаваме просто ей по този начин, съобщи в изявление за Българска национална телевизия председателката на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

Държавата би трябвало наложително да продължи да действа. Икономиката съществено не работи, отсрочихме заплащания, само че по едно и също време с това би трябвало да се подсигурява осъществяването на главните функционалности на страната – опазване на здравето, обучение, обществена система, сигурност, изброи тя.

В актуализацията на бюджета предвидихме недостиг, с цел да може да компенсираме спада в приходите за интервала, в който работата стопира или мощно понижава. Тези пари ще бъдат планувани по схемата 60:40, която ние през днешния ден ще допълним и страната ще поеме и осигуровките на чиновниците, а за работодателя ще останат единствено 40% от заплатите, съобщи тя.

Всеки би трябвало да откри мястото си в тази мярка – тя е за тези, които не престават да работят, само че имат спад от 20% - с цел да могат да продължат да работят. Това е мярка за тези бизнеси, които в последните години търсеха основни експерти. А тези предприятия, които нямат активност или са я прекратили поради заповедта на здравния министър, те няма по какъв начин да извадят от джоба си и да платят тези 40%. Те имат други варианти, като да вземем за пример да пуснат чиновниците си в заплатен и неплатен отпуск. Има и трета категория, които скоро няма да могат да възобновят работа – те би трябвало да съкратят служащи, които да отидат на борсата и в избран период да получават 60% от възнаграждението, което са получавали преди да бъдат съкратени, разясни Стоянова.

По думите ѝ държавната стратегия за кредитиране е доста добра. Без каквито и да е условия и кредитна история банките ще дават заеми до 1500 лв. с гратисен интервал 5 години и период за връщане 10 години, уточни ръководителят на бюджетната комисия, като посочи, че дребни бизнеси ще могат да теглят заеми до 100 000 лв. по програмата, още веднъж без да се желае кредитна история.

Тя разяснява и проблема със самоосигуряващите се у нас. За да се самоосигуряваш, ти си свободен човек – не искаш да работиш на заплата. Когато си избрал този метод на активност, ти си поел и някои задължения, като този да не се осигуряваш за безработица. Тези хора не могат да отидат в бюрата по труда, тъй като не са внасяли там. Те са внасяли само за пенсии. Трябва да има консенсус, с цел да може да им се помогне безплатно. Освен това, аз не съм сигурна, че те са толкоз изпаднали, някои от тях имат средства, с цел да продължат без приходи прочут интервал от време. За тях сега има една мярка – 1500 лв. безлихвен заем с 5-годишен гратисен интервал за връщане, означи Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия увери, че към 30 март хазната е цялостна, а остатъкът за първите три месеца е 1,6 милиарда лв.. До края на годината обаче се чака недостиг от 3,5 милиарда лв.. Не считам, че до края на годината ще останем единствено с тази актуализация на бюджета, сподели още Менда Стоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР