Ние, като НПО на Азербайджан, остро осъждаме нападенията и актовете

...
Ние, като НПО на Азербайджан, остро осъждаме нападенията и актовете
Коментари Харесай

Азербайджански неправителствени организации за актове на вандализъм, извършени от арменски общности срещу азербайджански посолства в чужди държави

Ние, като Неправителствени организации на Азербайджан, остро осъждаме нападенията и актовете на вандализъм, осъществени от радикалите на арменската диаспора в тези страни против постройките на дипломатическите представителства на Азербайджан в непознати страни (Франция, Ливан). Съдържащи детайли на тероризъм, тези офанзиви имат за цел да наранят дипломати и тяхното имущество, заради което се характеризират като дейности, които пораждат интернационална наказателна отговорност. Бихме желали да отбележим, че в сходство с Виенската спогодба от 1961 година, главният интернационален юридически документ, който дефинира статута и функционалностите на дипломатическите задачи, за отбрана на дипломатическата задача от всевъзможен тип набези и вреди, за предприемане на нужните ограничения за попречване нарушаването на спокойствието на задачата или увреждане на нейната известност е особено обвързване на приемащата страна. Със страдание ви оповестяваме, че отговорът на офанзивите против азербайджанските посолства не е приемлив. Въпреки обстоятелството, че изминаха няколко дни от събитията, институциите, виновни за предотвратяването на провокации, не дават задоволително изказвания и не санкционират виновниците за случаите.

Ние, като азербайджански неправителствени организации, остро осъждаме незаконните дейности на арменски групи и чакаме институциите, виновни за предотвратяването на сходни провокации в съответните страни, да подходят отговорно към своите отговорности. Водени от правилото на правовата страна, настояваме вандалските прояви, осъществени от радикалните арменски сили, да бъдат разследвани от правоохранителните органи на съответните страни и да бъде дадена правна оценка на дейностите на причинителите на тези закононарушения.

Като представители на азербайджанското гражданско общество, ние имаме вяра, че тези страни би трябвало да поемат отговорност за офанзивите против азербайджанските посолства като страна, да схванат паниките на азербайджанския народ, съществено да проверяват случая, да намерят и санкционират виновните и да осведомят държавното управление и народа на Азербайджан за резултатите.

Обръщаме се и към представителите на неправителствените организации и медиите в страните, където арменските общности проведоха офанзиви против азербайджанските посолства, и ги призоваваме да бъдат чувствителни към процесите и да не бъдат безразлични към протичащото се. Ако закононарушението остане ненаказано, то може да се повтори на други места под други форми.

Град Баку, 20 септември 2022 г
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР