Ние историците не можем да правим компромис. Нямаме това морално

...
Ние историците не можем да правим компромис. Нямаме това морално
Коментари Харесай

Акад. Марков: Чичо Сам иска да прогони дядо Иван

" Ние историците не можем да вършим компромис. Нямаме това морално право. " Това разяснява учен Георги Марков пред bTV по отношение на идното сключване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. Въпреки, че България първа признава Република Македония като страна още в далечната 1992 година няма подписан сходен контракт. Историкът учен Георги Марков разяснява, че договорът няма да реши с вълшебна пръчица насложените проблеми изключително във връзка с общата ни история. Визирани бяха случаите с Димитър Талев и " Железният светилник " - издаването му на македонски език, личностите Гоце Делчев, Тодор Александров, Никола Йонков Вапцаров.

Марков разяснява, че там има историци, които си вадят хляба и вършат кариера с сходни фалшификации на историята. Затова е значимо да се стартира с историческите обстоятелства в учебниците по история.

Така по отношение на написаното в учебниците в VI- ти клас, където се приказва за избити от българите македонци по времето на Втората международна война, учен Марков сподели: " Оттук би трябвало да стартираме. Ние няма да се съгласим да се прави компромис с историята. Политиците вършат взаимни отстъпки и преди и след 89-та година ". Марков добави, че историците не могат да се схванат по този начин, както политиците желаят.

" Явно е, че има политика във връзка с Република Македония. Ако вземете проектите на НАТО Република Македония след Черна гора би трябвало да влезе в НАТО. Не инцидентно Борисов сподели контракта първо на американския дипломат. Чичо Сам желае да прогони дядо Иван ", разяснява още Марков и добави, че за разлика от политиката, историята е просвета, обстоятелства и истина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР