“Ние имаме много структури по места и ще блокираме сектор

...
“Ние имаме много структури по места и ще блокираме сектор
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Една седмица без култура в цялата страна, 37 млн. за сектора

“Ние имаме доста структури по места и ще блокираме бранш “култура ” от гледна тока на събития в спектакъл, музикални зали, галерии, музеи библиотеки, читалища и всичко, което създава културен артикул. Тоест ще създадем една седмица без просвета ”. Това съобщи Христо Мутафчиев, ръководителят на Съюза на артистите в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Първото ни изискване е при правенето на бюджета, който би трябвало да бъде продължен и подобен ще бъде гласуван, ние ще настояваме 37 млн. да бъдат върнати в бранша ни. Втората задача към Народно събрание е при правеното на бюджета за 2024г. задачата ще бъде да отделят 1% от Брутният вътрешен продукт за бранш просвета ”, съобщи още Мутафчиев. “Към Министерски съвет първата задача е да промени стандарта, по който се финансират театрални изкуства. Това са изискванията ни, с цел да не блокиране страната откъм културни събития ”, разясни още той.

От Независима синдикална федерация „ Култура “ към КНСБ, Федерация „ Култура “ към КТ Подкрепа, Съюз на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, Сдружение “ Асоциация на работодателите в театралната област “ – АРТО, Българска асоциация на работодателите в региона на културата - БАРОК се причисляват към настояванията.


Нина Кръстева, ръководител на Синдикат спектакъл, музика и танц към КТ Подкрепа посочи, че децата не са поощрявани да се занимават с музика от рана възраст поради ниското възнаграждение. “Музиката развива умствения капацитет, представете си каква духовна загуба ще има един народ в случай че това нещо тръгне да се губи, а ние имаме нулеви години в Музикалната академия и в музикалното учебно заведение. Там учат чужденци, а те не вършат достоверна българска музика ”, сподели още тя.

Кирил Бинев, ръководител на НФ Култура към КТ Подкрепа посочи, че бюджетът за музеи и библиотеки е повишен с 1% при 20-30% инфлация. “Този бюджет е и за прехрана, хората не могат да търпят ”, акцентира още той. Той разгласи, че митинг по места ще има даже преди тази една седмица без просвета. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР