Нидерландските спортисти, които ще участват на зимните олимпийски игри в

...
Нидерландските спортисти, които ще участват на зимните олимпийски игри в
Коментари Харесай

Шпиономания: Спортистите от Нидерландия - без смартфони в Пекин 2022

Нидерландските спортисти, които ще вземат участие на зимните олимпийски игри в Пекин другия месец, бяха инструктирани да не взимат със себе си своите персонални мобилни телефони и преносими компютри поради опасения, че може да станат жертва на шпионаж. 

Нидерландският олимпийски комитет и асоциацията на спортните федерации в страната разгласиха незабавно послание към 30-членния отбор за Пекин, предупреждавайки, че Китай може да реализира надзор и да следи техните електронни устройства по време на игрите. Затова олимпийският комитет ще раздаде на състезатели, треньори и публични лица телефони и преносими компютри, които след завръщането им от Пекин ще бъдат унищожени. В изказването се акцентира, че с този ход ще бъде предотвратена интервенция на сътрудници на китайската страна.

Мотивът за сходна необикновена мярка е в изказванията, че Китай реализира стратегия за всеобщо наблюдаване на популацията. Най-голямата азиатска страна неведнъж е упреквана също по този начин, че следи и чужденците, които влизат в страната. А в края на предходната година австралийски специалисти предизвестиха, че спортистите, които отиват в Пекин би трябвало да бъдат наясно с огромния китайски шпионаж.

Пред нидерландския вестник " De Volkskrant " Ерик Плогмакерс, началник на охранителната компания Zerocopter, окачестви мярката на националния олимпийски комитет като " извънредно рационална ".

А представителят на комитета Геерт Слот съобщи, че киберсигурността е част от оценката на риска, направена преди пътуването за олимпийските игри.

" Значението на киберсигурността нараства през годините - добави Слот. - Но Китай изцяло затвори своя интернет, което го прави характерен случай. "

 

ПОДОБНИ МЕРКИ И ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ

Организацията " Репортери без граници " още в края на 2021 година предизвести публицистите и медиите, които ще отразяват игрите в Пекин 2022, да се пазят от наблюдаване от китайското държавно управление.

Ключовата рекомендация е да не изтеглят и инсталират на приложения, които биха могли да разрешат на управляващите в Китай да ги следят. Става въпрос най-много за китайски приложения, свързани с олимпийските игри. 

Друг съвет е да не се съхраняват на електронните устройства, даже краткотрайно, пароли или информация, която може да заплаши публицистите или техните източници. А също по този начин и репартерите да си изтеглят и инсталират виртуална частна мрежа (VPN) преди да заминат за Китай, с цел да се понижи рискът от следене.

От " Репортери без граници " приканиха публицистите от медиите, които ще отразяват Пекин 2022 година, да оповестяват за " напън, закани, тормоз, съмнения за автоцензура или съмнение за корупция ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР