Нидерландия окончателно одобри влизането на България в Шенген, седмица след

...
Нидерландия окончателно одобри влизането на България в Шенген, седмица след
Коментари Харесай

Нидерландия окончателно ни каза да за Шенген

Нидерландия дефинитивно утвърди влизането на България в Шенген, седмица откакто държавното управление в оставка на Марк Рюте ни даде " зелена светлина ".

Решението, обаче, не беше единомислещо и гладко. Най-новата партия в Народното събрание " Нов обществен контракт " изиска страната ни да бъде позволена единствено във " въздушния Шенген ". Предложението им беше отхвърлено от болшинството и България дефинитивно получи нидерландското " да " за Шенген.

Миналата седмица държавното управление в остава на Нидерландия реши да смъкна ветото на страната върху приемането на България в Шенген. Премиерът Марк Рюте удостовери, че страната му за е цялостно приемане на София - и във въздушния, и в сухопътния Шенген.

Решението беше изпратено за сведение и на новоизбрания парламент на страната. Снощи част от депутатите се пробваха да трансформират позицията на държавното управление. Те предложиха Народното събрание да гласоподава декларация, с която желае от кабинета да поддържа приемането на страната ни единствено по въздух, по образеца на Австрия. Вносител на декларацията беше Каспер Велдкамп - народен представител от най-новата политическа групировка в страната - Нов обществен контракт.

" Като се има поради, че една държава-членка на Европейски Съюз - Австрия понастоящем застъпва позицията за поетапно присъединение на България към Шенген, без използване на шенгенското право за сухопътните граници, призоваваме държавното управление да поддържа допустима позиция за договаряния за присъединение на България към Шенгенската зона на стадии. Чрез решение на Съвета в началото да се отварят единствено въздушните граници, след което ще бъде осъществена спомагателна оценка под управлението на Комисията, преди отварянето на националните граници ", разяснява Каспер Велдкамп - народен представител от Нов обществен контракт.

Декларацията беше подложена на гласоподаване в пленарна зала и отхвърлена.

" За " приемането й и смяна на позицията на страната за България гласоподаваха депутатите от партията на Марк Рюте - Народната партия за независимост и народна власт, а също и представителите на Новия обществен контракт и на двете християндемократически обединения. " Против " се оповестиха левите и зелените към Франс Тимерманс и, изненадващо, представителите на спечелилата изборите крайнодясна Партия на свободата на Герд Вилдерс. Така с поддръжката на партията на Вилдерс позицията на Нидерландия остава за " зелена светлина " и цялостно приемане на Българи в Шенген.

Засега Австрия не е склонна да промени решението си и предлага само премахването на България във въздушния Шенген, без съответна дата за сухопътния. Преговорите сред София и Виена не престават.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР