NFT - шанс за артисти и находчиви хора да печелят

...
NFT - шанс за артисти и находчиви хора да печелят
Коментари Харесай

NFT гатанката - приходи или спекулация

NFT - късмет за актьори и съобразителни хора да печелят пари или комплицирана, спекулативна и рискова система?

NFT (non-fungible token или незаменяем тоукън, цифрова монета) е запис, който не може да бъде репродуциран, основан е на блокчейн мрежа, неповторим е и в никакъв случай повече не може да бъде още един във вселената. Най-често е асоцииран с някакво наличие - фотография, музикален файл, цифрово владеене.

Eкспертът Иван Ванков-Gatakka назовава NFT " Романтична концепция, която се сблъсква с комерсиалната действителност и желанието за бързо замогване ".

Тази концепция, която сега е в ход, е във фокуса на това издание на аудиоподкаста на Dir.bg " Trendy ".



NFT тоукънът съдържа код, в който има избрани правила. Авторът на ария или художествено произведение пуска авторски права в NFT и тоукънът към този момент ги държи, само че NFT в действителност са просто линкове към цифрово наличие. Ако някой в следствие реши да препродаде този NFT тоукън - % от редистрибуцията идва назад към създателя. И към този момент има редица актьори, които печелят от труда си. Но регулацията на процеса към момента е неразбираема. Затова, се появяват спекуланти, които да вземем за пример търгуват с албумите на " Бийтълс " през NFT.

Каква обаче е практичната му стойност? В подтекста на новите блокчейн технологии - могат ли криптовалутите биткойн и етериум да заменят банките и познатите ни валути? Според специалиста Иван Ванков, до момента криптовалутите не са съумели да бъдат удобен инструмент, с който можеш да си купиш кафе да вземем за пример. Това е по този начин, тъй като с обичайните пари, в капиталистическата система, имаме механизми, по които можем да си търсим правата.

ОЩЕ ЗА БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГИЯТА:

Блокчейнът е голям запис от поредни транзакции. В блокчейна всеки може да сътвори цифров портфейл с неповторимо име - адрес, в който да държи така наречен тоукъни, цифрови пари. Всяко едно придвижване остава постоянен запис в целия блокчейн. Веднъж трансферирани средства от едно място към друго - те остават в блокчейна, могат да бъдат проследени и по отношение на това следене се дефинира кой какъв брой тоукъна има в портфейла. Всички транзакции са проследими, само че притежателят на портфейла е неизвестен. А транзакциите са децентрализирани. Всеки може с малко програмен продукт да стане част от тази мрежа. Като всяка част от тази мрежа валидира останалата част от мрежата.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ВЪПРОСИ ОТ ПОДКАСТА:
Защо първичните вложители в блокчейн стават милиардери? Как се продават и по какъв начин се купуват NFT? Как се образува NFT клуб?
 Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР