Незихе Мухидин е най-несправедливо забравената жена в съвременна Турция. Заслугите

...
Незихе Мухидин е най-несправедливо забравената жена в съвременна Турция. Заслугите
Коментари Харесай

Фестивалът Менар: „Да си жена е грях“

Незихе Мухидин е най-несправедливо забравената жена в модерна Турция. Заслугите й са толкоз огромни, че е необяснимо по какъв начин името й е потънало някъде обратно във времето, прочее дружно с имената на останалите нейни съратнички, извоювали политическите права на актуалните турски дами.

Незихе Мухидин се ражда през 1889 година в семейство на просветени родители, а двамата й дядовци са генерали. Тя живее нехайно в градините на имението на дядо си на брега на Босфора и не е принуждавана от фамилията си да се омъжи, каквато е нормалната процедура по това време.

Първите женски списания и публикации за правата на дамите да избират съпрузите си и да имат думата за личната си орис, се появяват в Османската империя през 40-те години на 19-ти век и са гръцки и арменски. Скоро и мюсюлманките подемат тази наклонност. В документалния филм «Да си жена е грях» се демонстрират фрагменти със публикации от тогавашните списания, които са много занимателни – арабски букви и винетки и до тях изцяло съвременни френски илюстрации. Така или другояче просветителската работа дава своите плодове и при започване на 20-ти век Незихе и съмишленичките й към този момент имат цяла политическа стратегия. По това време е парадокс жена да влезе в Народното събрание, дамите даже нямат право на глас, и по тази причина Съюзът на дамите взема решение да издигне кандидатурата на мъж – феминист, бранител на правата на дамите. Кампанията се проваля, само че в последна сметка през 1934 година на туркините са дадени изборни права.

Любопитен факт е, че първата партия в историята на Турция е Женската национална партия, основана през юли 1923 година. Тя в никакъв случай не е записана, само че изпреварва всички по-късни «мъжки» партии. Незихе и другите дами в партията, а по-късно в Женския съюз, се борят неуморно с книгите и публикациите си за пълноправие на дамите.

Незихе Мухидин умира през 1958 година в психиатрична клиника, останалите дами от партията също угасват в последна беднотия и потъват в давност. Днес дамите в Турция не ги познават и не ги помнят и този красиво изработен и доста забавен документален филм има за цел да напомни имената им и незавършеното им и до през днешния ден дело.  

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР