Независимо в каква индустрия работите, т.нар. buyer персона ще ви

...
Независимо в каква индустрия работите, т.нар. buyer персона ще ви
Коментари Харесай

Buyer персона: Питайте, анализирайте, дайте име

Независимо в каква промишленост работите, така наречен buyer личност ще ви бъде от огромна изгода в вярното таргетиране на консуматори и ръководство на акции. Какво съставлява тя, по какъв начин се построява и къде намира приложение ви споделяме през днешния ден.

Какво е buyer личност?

Накратко тя съставлява обстоен портрет на идеалния ви консуматор, основан на база на таргет аудиторията и насъбраната досега потребителска база.

Всеки бранд има по няколко персони, като всяка от тях има собствен обособен живот и личностни характерности. Създаването на buyer личност оказва помощ за:
Да разберете потребителите сиДа сегментирате рекламните си кампанииДа персонализирате връзката сиДа подобрявате продуктите си
Пример за buyer личност

Име: Тим

Възраст: 30

Образование: Средно

Работа: Техник

Приходи: 20 хиляди лв. годишно

Статус: Сериозно привързан

Любима музика: Хаус, различен рок

Хоби: Да излиза на по бира с другари, да придобива нови механически умения

Транспорт, който употребява: Публичен превоз, велосипед

Как да създадете buyer личност?

Въпреки че са измислена репрезентация на средностатистическата потребителска база на вашия бизнес, всички персони имат човешки качества, като равнище на обучение, годишни доходи, възраст, пол, желан звук на връзка и така нататък

За да създадете портрета, би трябвало да започнете от събирането на данни за клиентите, които към този момент познавате. След това би трябвало да добавите по-детайлизирани описания за всяка личност, която сте разкрили.

Ето няколко рекомендации, които ще са ви от изгода:
Задавайте въпроси
За да създадете в действителност добра и реалистична buyer личност, ще имате потребност от информация за клиентите. Това значи да желаете противоположна връзка от тях във всеки комфортен миг или да създадете специфична анкета с въпроси.

Уверете се обаче, че поднасяте питанията си по занимателен и интерактивен метод. Независимо от националността и възрастта си, хората обичат да приказват за себе си, само че ненавиждат да попълнят дълги и скучни полета.
Анализирайте всичко, което знаете
Разгледайте деликатно събраната информация и открийте трендовете, сплотяващи потребителите ви. Това може да е каналът, който ги е препратил към вашия уеб страница, специалността, възрастовите групи и други Задачата ви е да откриете общите черти.
Дайте име на персоната
Веднъж щом сте разкрили общите черти в клиентите си е време да ги отделите в няколко категории. Отделните такива ще се състоят от хора в разнообразни възрастови шпации, с друго обучение и така нататък Тези групи от хора, споделящи идентични ползи, са резултатът от това, което назоваваме buyer личност.

Къде да употребяваме buyer персоната?

Много е значимо да прилагаме персоната при:
PPC – Pay Per Click маркетинг SEO – оптимизация на търсещите машини CRO – оптимизация на % конверсии UI и UX – потребителски интерфейс и потребителско преживяване
Ако към момента се чудите дали да извършите buyer личност за бизнеса си, не се колебайте повече. В маркетинга тя е страховит метод да подобрите продажбите си доста елементарно, без да употребявате огромни запаси и външна помощ – единствено и само въз основата на информацията, която имате за потребителите си.

 

По материал на Medium.com

Редактор: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР