Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестиционните обеми за

...
Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестиционните обеми за
Коментари Харесай

Пандемията не попречи на този основен икономически сектор

Независимо от продължаващите разстройства, породени от пандемията, капиталовите размери за първите три тримесечия на 2021 година, възлизат на 7,3 милиарда евро, и са единствено с 10% по-ниски на годишна база и с към 20% по-ниски в съпоставяне със същия интервал на 2019 година В отчета, Colliers предвижда, че в края на 2021 година размерите ще доближат сходни равнища като през 2020 година - сред 10 и 11 милиарда евро.
Поотделно множеството страни изостават от размерите си преди пандемията, като Полша образува 56% от размера за 2021 година, а Унгария и Словакия са надминали равнищата по отношение на 2020 година Обичайно мощното за покупко-продажби четвърто тримесечие, може да се окаже незадоволително интензивно като размери заради неналичието на разполагаем артикул на доста пазари и продължаващите затруднения при пътуванията на вложителите.

Кевин Търпин, районен шеф отдел " Проучвания " в ЦИЕ, изяснява: " На доста пазари в района регистрирахме леки промени в доходността от първокласните активи, основно заради продължаващата липса на данни за покупко-продажби, които да поддържат по-нататъшни промени. Основното изключение е доходността от индустриални и логистични площи, която се понижи с съвсем 100 базисни точки приблизително за ЦИЕ от първото тримесечие на 2020 година насам, като в Полша доближи над 180 базисни точки. Нашето мнение остава, че въпреки и някои следващи вътрешни разбърквания да са неизбежни, добре представящите се активи би трябвало да устояват по-добре, с по-голям напън върху вторичните артикули ".

Офис секторът едвам съумя да се задържи преди всичко с 36% дял от размера за първото деветмесечие на 2021 година Логистичният и жилищният бранш не престават да записват все по-високи размери, арестувани само от дефицита на разполагаем артикул за продажба на пазара. Обемите на ритейл бранша не престават да се подхранват от активи като търговски паркове и супермаркети, до момента в който каузи на хотелите остава дребен.

Фондовете от Западна и Северна Европа образуват 42% от целия размер на капиталовия пазар през първите три тримесечия на 2021 година, като най-вече капитали идват от Германия, Обединеното кралство и Швеция. Капиталът от ЦИЕ също заема огромен дял - 30% от общия размер. Чешките вложители са най-активни, с дял от 19% и дават отговор за 53% от размерите в Чехия и 80% от размерите в Словакия, като придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България. Активни също са и вложителите от Унгария, както с локални придобивания, по този начин и в целия район, в това число Румъния и Полша.

Коментирайки това, което следва, Кевин Търпин заключи: " Икономиките в целия район се държат относително добре. Въпреки това има няколко казуса, които провокират огромна угриженост и диспути, доста от които ще окажат въздействие върху бранша на недвижимите във връзка с предлагането, търсенето и финансовата досегаемост. На първо място, интеграцията на ESG критерии се трансформира и ще продължи да бъде основен фактор за смяна и триумф при вложението в недвижими парцели. Освен това проблемите, свързани с веригата на доставки и труда, водят до дефицит и повишение на цените на строителните материали и главните съставни елементи и артикули в други браншове. Цените на жилищните парцели се повишават внезапно, предизвиквайки угриженост за тяхната финансова досегаемост, в допълнение към енергийната рецесия и инфлационния напън. В последна сметка потребителят е този, който ще понесе разноските за това, или ще влезем в неразбираем като времетраене интервал на стягане на коланите, до момента в който нещата се успокоят ".

Георги Киров, сътрудник и шеф Инвестиционно консултиране, прибавя: „ В днешно време е мъчно да се пренебрегне инфлацията, която визира доста аспекти на бранша на недвижимите парцели. Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните ограничения поради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и подготвена да премине през по-трудни интервали. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР