Независимо какво правителство идва, трябва да има постоянство в културната

...
Независимо какво правителство идва, трябва да има постоянство в културната
Коментари Харесай

Иван Янъков: Културните институти са истинските посланици на нациите

Независимо какво държавно управление идва, би трябвало да има неизменност в културната политика. Културните институти са същинските посланици на нациите. Това съобщи пред БГНЕС пианистът и диригент Иван Янъков.

Аз съм доста политически надъхан, само че приказвам за политика единствено когато вървя да гласоподавам. Изразявам политическото си виждане пред урната. А у нас, за жалост, денят за размисъл е в деня след вота, когато всички се вайкат от резултатите, разяснява музикантът.

Той е уверен в силата на културните институти, показани в една страна. И без значение дали става дума за Българския културен институт в Рим или Париж, или Гьоте или Сервантес в София – това са институциите, които стоят зад културата.

А културата включва туризъм, включва археология, история. Необходима е последователност даже на надпартийно равнище, съобщи Иван Янъков.

Иван Янъков е изнасял концерти по целия свят. Свирил е в Америка, и на другия завършек на света – в Австралия. От 2004 година насам пианистът изнася концерти в Далечния Изток, а след първата си изява в Япония към този момент е добре прочут на публиката в страната на изгряващото слънце, в Китай, Тайван, и в Южна Корея, където свири в демитаризираната зона с КНДР.

През април тази година му предстоят два концерта в Тайван.

В Япония, в Тайван публиката е доста начетена, схваща от класическа музика. В Азия постоянно доста топло съм посрещан, и постоянно в доста огромни зали, което рядко може да се случи, в случай че не си огромна звезда, разяснява пианистът.

Иван Янъков е от музикантите, които желаят да прогонят криворазбраната визия, че публиката би трябвало да е с фрак и да написа шампанско пред класическата сцена.

Има стандарт, основан в предишното, в този момент доста музиканти се опитваме да разрушим тази стигма, тъй като красивата музика е красива без значение дали е класика, джаз, поп, уверен е Янъков.

Отговорност на класическите музиканти е да намираме по-сходен език с аудиторията и да я представяме по по-интересен метод. И тук не става дума да вършим неприсъщи неща на сцената, а да се занимаваме повече със социална-медийна ангажираност. Да срещаме общата публика с това, което вършим, съобщи още пианистът и напомни:

Още преди 25-30 години Тримата тенори (Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас – бел. ред.) вършат тъкмо това – концерти на игрища, в паркове, с присъединяване на звезди като Мадона, Стинг, Дзукеро. На такива концерти идват хора, които рядко са слушали класическа музика, и когато чуват огромните гласове на Доминго, Карерас и Павароти, споделят „ я да отидем на някоя опера “, и виждат, че не е чак толкоз снобско, а е налично за всички.

Другият аспект в популяризирането на класическата музика в актуалното общество, съгласно Янъков, е учебен.

Video link

В Германия и до ден сегашен се учи класическа музика като предмет в гимназиалния и прогимназиален курс. Така, както се учи изобразяване у нас, да вземем за пример. Имам поради, че в случай че от ранна детска възраст ни се демонстрира кое какво значи, тогава има късмет хората да добият усет от по-ранна възраст. Тогава към този момент се получава оценяване. Да не приказваме, че е научно потвърдено, че класическата музика спомага за по-доброто насърчаване на мозъците на децата, споделя музикантът.

Янъков показва къщата-музей на Борис Христов и на Панчо Владигеров в София като чудесни образци за информативни културни музеи с многообразие от събития, свързани с музика.

Има и продуцентски къщи, които правят забавни неща, да вземем за пример Palms Music, прибавя Янъков, който към този момент е водил майсторски клас за студенти в партньорство с Националната музикална академия.

Участието на Янъков в плана " Четиримата пианисти ", дружно с Георги Черкин, Живко Петров, Антони Дончев, е типичен образец за огромния възторг, който двама джазмени и двама типичен музиканти могат да възпламенят в публиката.

Добрата вест е, че лятото на 2024 година ще сервира ново издание на " Четиримата пианисти ", заяви Янъков и добави, че ще имат присъединяване и в други градове на страната.

Градските музикални фестивали като A to Jazz и Sofia Summer Fest са превъзходни и потвърждават, че София е един доста населен град, а лятото е време, когато доста неща се случват, добави Иван Янъков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР