Независимо дали управлявате компания или сте в началото на кариерното

...
Независимо дали управлявате компания или сте в началото на кариерното
Коментари Харесай

Необичайният подход към кариерата, донесъл успех на Илон Мъск и Питър Тийл

Независимо дали управлявате компания или сте при започване на кариерното си развиване, има ли стъпки, които може да предприемете, с цел да увеличите вероятността бизнес фантазиите ви да се трансфорат в действителност? В мрежата несъмнено няма дефицит на препоръки по тази тематика, само че най-печеливша наподобява е тактиката да наблюдавате какво е сработило при хората, които към този момент са постигнали това, което желаете да постигнете.

Малцина са хората, постигнали повече в бизнеса от Питър Тийл и Илон Мъск.

И двамата са взели участие в основаването компанията за онлайн заплащания PayPal и са употребявали благосъстоянието, което са натрупали, с цел да основат серия от сполучливи компании. По всичко наподобява, че те са извънредно разнообразни хора (които не се харесват особено), само че един чиновник на PayPal, който е работил и с двамата, твърди, че при започване на своята кариера са споделяли най-малко поне един общ метод към работата.

Ако желаете да последвате образеца на Мъск и Тийл, то би трябвало да забравите за фокусирането върху едно нещо.

Урок от ранните дни на PayPal: Фокусът е надценен

Джейсън Портной стартира кариерата си като чиновник номер 34 в PayPal. Оттогава насам той има дълга кариера като изпълнителен шеф на започващ бизнес и рисков вложител. Ранната му работа в PayPal обаче му е дала опция да следи някои от най-големите имена в бизнеса, когато те занапред са прохождали. В хода на дълга дискусия с Тим Ферис за неговия подкаст, Портной разказа какво е видял.

„ Едно от най-основните неща, които забелязах, беше, че Питър, Рийд (Хофман, предстоящ съосновател на LinkedIn) и Илон в никакъв случай не вършат единствено едно нещо в даден миг “, споделя той. Тийл да вземем за пример е управлявал хедж фонд, до момента в който е работил по Paypal. В момента Мъск, който е основен изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX, е в развой на придобиване на Twitter.

По това време методът на двамата е изглеждал контраинтуитивен за Портной. „ Мислех си, че те вършат обещано нещо и се концентрират напълно върху него “, споделя той, като прибавя, че с времето е осъзнал изгодата от отхвърли от фокусиране върху едно нещо.

„ Мисля, че те извличат огромна изгода от този си метод, тъй като по този начин те срещат разнообразни хрумвания, позволяват разнообразни проблеми и се срещат с разнообразни хора “, споделя той.

Започването на единствено един бизнес е демонски мъчно, а какво остава за работата по няколко компании по едно и също време… Да, Мъск и Тийл може да имат гигантски ресурси от воля и сила, които доста от нас в никакъв случай не биха могли да съберат, само че Портной показва, че в случай че можете да работите по няколко плана едновременно, нормално намирате пресечни точки сред тях. Връзките и концепциите текат напред и обратно, което води до значими пробиви в бизнеса.

Не единствено лудите гении предлагат този метод

Съветът да намалите вниманието, което отделяте на фокусирането върху една задача в ранните дни на вашата кариера може да звучи контраинтуитивно (или като нещо, от което може да се възползват единствено луди гении), само че в действителност този метод е прилаган от неочакван брой бизнес водачи.

Покойният Стив Джобс настояваше, че един от ключовете към построяването на висока просветеност е това човек да бъде „ интелектуалното всеядно животно “. „ Голяма част от това, което значи да бъдеш интелигентен, е способността да намаляваш мащаба, като че ли можеш да видиш целия град, като погледнеш надолу от 80-ия етаж на някаква постройка “, споделяше Джобс.

Развиването на тази дарба не изисква концентриране върху едно нещо, а многообразие от прекарвания. „ Важно е да не сте натоварени със същата торба с опит и познания като всички останали, тъй като това ще ви накара да вършиме същите мисловни връзки и няма да можете да бъдете новаторски. Влюбете се в двама души по едно и също време. Ако желаете пробвайте ЛСД, Уолт Дисни го е правел “, споделяше още той.

Четейки това евентуално ще отбележите, че Джобс явно е следващият екстравагантен талант, а не някой, чийто образец може да бъде последван от множеството хора. Може би имате право. Важно е обаче да се означи, че освен бизнес водачи от вида на Мъск и Джобс подчертават върху цената на необятния набор от прекарвания при започване на кариерата. Не е и нужно тези прекарвания да включват психоактивни субстанции или работа на няколко места на цялостен работен ден.

Когато LinkedIn попита свои консуматори за най-хубавият кариерен съвет за младежите, експерти от всички сфери на живота подчертаха, че те не би трябвало да чакат за съвършената концепция или миг, върху които да се съсредоточат. Вместо това те просто би трябвало да се захванат с нещо. Това значи, че те може да се захванат с неправилни планове и че ще би трябвало да трансформират посоката си на развиване неведнъж, само че това в последна сметка ще си заслужава, тъй като човек се учи най-добре от опита. Освен това, колкото по-разнообразни са вашите прекарвания, толкоз повече хрумвания и разнообразни гледни точки ще съберете. Това всъщност е по-приземена версия на метода на Мъск, Джобс и Тийл.

Разбира се, от време на време фокусът е от значително значение в работата. С годините Джобс става прочут с завладяващия си фокус върху продуктите на Apple, а Мъск споделя по какъв начин е спал във фабриката на Tesla, когато компанията е била в сложен интервал от развиването си. В началото обаче е потребно да имате разнообразни ползи. За вас и мен това евентуално не значи да управлявате хедж фонд или да работите по колонизирането на Марс. Това може да значи да се занимавате със някакъв непряк план или пък занимание, което да засища вашето любознание. Дори тази по-скромна версия на отхвърли от фокусиране върху едно нещо има преимущества. Всяко едно от тези „ разсейвания “ също е опит, които ви носи нов опит и познания.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР