Независимо дали си взимаме неизядената храна от ресторанта, съхраняваме остатъците

...
Независимо дали си взимаме неизядената храна от ресторанта, съхраняваме остатъците
Коментари Харесай

Спрете с пластмасовите кутии за храна – разболяват и вас, и природата

Независимо дали си взимаме неизядената храна от ресторанта, съхраняваме остатъците от вечеря, или си носим обяд в офиса, множеството от нас сме привикнали да употребяваме пластмасови кутии. Въпреки че са евтини, комфортни и нечупливи, те крият съществени опасности както за здравето ни, по този начин и за отпечатъка върху околната среда. Съвсем скоро потреблението на пластмасовите кутии ще е симптом на незряло общество, също както е с найлоновите торбички, пластмасовите сламки и така нататък

BPA/фталати

Според изданието Harvard Health изследванията демонстрират, че някои химикали в пластмасовите кутии могат да обхванат в храната и напитките, които се носят в тях. Някои от тези химикали като бисфенол А (BPA) и фталатите са свързани с метаболитни нарушавания (включително затлъстяване), както и с понижена плодовитост.

Чували сте, че не трябва да оставяте бутилката с минерална вода на ярко и топло. Същото важи и за заплахата от затопляне на храна в пластмасови кутии в микровълновата печка. Това е по този начин, тъй като при загряване пластмасата отделя доста повече евентуално нездравословни химикали.

Замърсяване с пластмаса

Що се отнася до замърсяването на природата с пластмаса, човечеството е генерирало колосалните 8,3 милиарда тона пластмаса от 1950 година насам и единствено 9% от всички пластмасови боклуци, създавани в миналото, са били рециклирани. По-голямата част попада в сметищата и околната среда като цяло, като разграждането му лишава сред 400 и 1000+ години. Според National Geographic минимум 8 милиона тона пластмасови боклуци попадат в нашите океани всяка година, заплашвайки сигурността и качеството на храната, здравето на хората, крайбрежния туризъм и допринасяйки за изменението на климата.

Защо е значимо устойчивото пакетиране на храни?

Опасенията, свързани с пластмасите, включват натрупването им в океаните и сметищата, генерирането на микро- и нанопластмаси и излагането на хората на отрови, когато химикалите в опаковките се трансферират в храните. Освен тях в тези другояче комфортни кутийки се съдържат и други субстанции, които са токсични и ни излагат на риск от ендокринни нарушавания.

Ето за какво екологичните им други възможности стават все по-разпространени. Те се създават от устойчиви биопластмаси и екстракти на растителна основа, като пшеница, дърво и бамбук, които са биоразградими, не съдържат рискови химикали и са подобаващи за многократна приложимост.

5 разновидността за екологично опаковане на храни

1. Стъклени съдове

Стъклото има голям брой приложения и преимущества за всекидневието. То е уместно за неведнъж прилагане, рециклируем и устойчив материал, който също по този начин е елементарен за разчистване и потребление като опаковка за запазване на храна.

Някои стъклени съдове се продават с пластмасови капаци със силиконово уплътнение или с бамбукови капаци, които служат и като портативни дъски за рязане. Не забравяйте да избирате капаци, които не съдържат бисфенол-А (BPA), прочут ендокринен унищожител, за който е потвърдено, че играе роля както при мъжкото, по този начин и при женското неплодородие и развиването на тумори. Освен в случай че не ги счупите, тези контейнери имат живот 3,5 пъти по-дълъг от този на пластмасите и могат да бъдат рециклирани, когато бъдат изхвърлени, като по този метод понижават негативното влияние на пластмасите върху околната среда.

2. От неръждаема стомана

Неръждаемата стомана за хранителни цели е издръжлива, топлоустойчива и не ръждясва, което я прави безвреден избор за предпазване. Също по този начин е за многократна приложимост и може да бъде рециклирана.

Кутиите за обяд от неръждаема стомана са необятно налични, само че множеството артикули имат и силикон, с цел да не пропущат течове. Купувайте единствено от тествани марки и търговци, с цел да сте сигурни, че силиконовите капаци са без BPA.

3. От бамбук

Бамбукът е биоразградим и има всички преимущества за пакетиране на храни, защото е устойчив и резистентен на топлота. Хранителните опаковки, съдържащи бамбук, включват стъклени буркани с бамбукови капаци, портативни кутии за обяд без пластмаса с бамбукови капаци, бамбукови кутии за самун и бамбукови купи за сервиране.

Имайте поради, че контейнерите за храна, направени от бамбук или други растителни нишки, са по-малко издръжливи от стъклото или неръждаемата стомана и се износват по-лесно.

4. От оризови кори

Оризовата обвивка е непряк артикул от развъждането на ориз, който е на ниска цена, възобновим и биоразградим. В едно изследване е потвърдено, че оризовата люспа има биоабсорбиращи свойства, което значи, че тя гълтам замърсители от околната среда.

Продуктите, създадени от това съединяване, включват затварящи се кутии за обяд и нечупливи купи за сервиране.

5. От желатин

Желатиновите артикули стават все по-популярни за пакетиране на храни заради своите нетоксични свойства, ниска цена и благонадежден потенциал за формиране на предпазен филм. Желатиновите кутии са цялостни с антимикробна целулоза, която инхибира растежа на нормалните патогени, причиняващи хранителни болести, в това число Staphylococcus aureus и E. coli. Тези дейни пълнители вършат желатиновите филми по-безопасни други възможности на стандартните пластмаси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР