Независимо дали класифицираме новия коронавирус като пандемия, това е сериозен

...
Независимо дали класифицираме новия коронавирус като пандемия, това е сериозен
Коментари Харесай

Светило в микробиологията: Има 10 причини да не се паникьосваме от COVID-19!

Независимо дали класифицираме новия ковид като пандемия, това е сериозен проблем. За по-малко от два месеца тя се е разпростряла на няколко континента, написа bgnovini.eu.

Пандемия значи трайно и непрестанно предаване на заболяването, по едно и също време допълнително от три разнообразни географски района. Пандемията не се отнася до смъртоносността на вируса, а до неговата преносимост и географско разпространяване.

Това, което сигурно имаме, е пандемия от боязън. Медиите на цялата планета са захласнати от ковид. Редно е да има дълбока угриженост и всеобщо обмисляне на най-лошите сюжети. И, несъмнено, следствията минават от световната здравна сфера в бизнес и политика.

Но също по този начин е редно да не се паникьосваме. Би било неправилно да се твърди, че от COVID-19 излизат положителни вести, само че има аргументи за оптимизъм; аргументи да мисля, че може да има способи за ограничение и победа на вируса. И уроци, които да научим за бъдещето.

1. Знаем какво е
Първите случаи на СПИН са разказани през юни 1981 година и са били нужни повече от две години, с цел да се разпознава вирусът (ХИВ), причиняващ болестта. С COVID-19 бяха обявени първите случаи на тежка пневмония в Китай на 31 декември 2019 година и до 7 януари вирусът към този момент беше разпознат. Геномът е наличен на 10 ден.

Вече знаем, че това е нов ковид от група 2В, от същото семейство като SARS, който сме нарекли SARSCoV2. Заболяването се назовава COVID-19. Смята се, че е обвързван с ковид от прилепи. Генетичните разбори потвърдиха, че има неотдавнашен натурален генезис (между края на ноември и началото на декември) и че въпреки вирусите да живеят посредством мутиране, честотата му на разновидност може да не е доста висока.

2. Знаем по какъв начин да открием вируса
От 13 януари е разполагаем тест за разкриване на вируса.

3. Положението се усъвършенства в Китай
Силните ограничения за надзор и изолираност, наложени от Китай, се отплащат. Вече няколко седмици броят на случаите, диагностицирани всеки ден, понижава. В други страни се правят доста подробни епидемиологични проследявания; огнищата са доста характерни за регионите, което може да им разреши да се управлява по-лесно.

4. 80% от случаите са леки
Заболяването не провокира признаци или е леко в 81% от случаите. Разбира се, в 14% може да аргументи тежка пневмония, а в 5% може да стане сериозна или даже съдбовна. Все още не е ясно каква може да е смъртността. Но може да е по-ниска от някои оценки до момента.

5. Хората се възвръщат
Голяма част от регистрираните данни се отнасят до увеличението на броя на доказаните случаи и броя на смъртните случаи, само че множеството инфектирани хора са излекувани. Има 13 пъти повече излекувани случаи от гибелта и този дял се усилва.
Възстановяване дневно. Coronavirus COVID-19 Global Cases от Johns Hopkins CSSE

6. Симптомите наподобяват леки при деца
Само 3% от случаите се срещат при хора под 20 години, а смъртността под 40 години е единствено 0,2%. Симптомите са толкоз леки при децата, че могат да останат незабелязани.

7. Вирусът може да се в профил с разчистване и стерилизация
Вирусът може да бъде дейно инактивиран от повърхности с разтвор на етанол (62-71% алкохол), водороден пероксид (0,5% водороден пероксид) или натриев хипохлорит (0,1% белина), единствено за една минута. Честото миене на ръце със сапун и вода е най-ефективният метод да се избегне заразяване.

8. Наука в международен мащаб
Това е ерата на интернационалното научно съдействие. След малко повече от месец 164 публикации могат да бъдат налични в PubMed на COVID19 или SARSCov2, както и доста други, налични в хранилищата на публикациите, които към момента не са прегледани. Те са предварителни работи за ваксини, лекуване, епидемиология, генетика и филогения, диагностика, клинични аспекти и други

Тези публикации са написани от към 700 създатели, публикувани по цялата планета. Това е кооперативна просвета, споделена и отворена. През 2003 година с епидемията от SARS лиши повече от година, с цел да доближи по-малко от половината от броя на публикациите. Освен това множеството научни списания са оставили своите изявления като отворен достъп по тематиката за коронавирусите.

9. Вече има прототипи за ваксини
Способността ни да проектираме нови ваксини е зрелищна. Вече са над осем плана, които търсят ваксина против новия ковид. Има групи, които работят по планове за имунизация против сходни вируси.

Ваксинната група на университета в Куинсланд в Австралия разгласи, че към този момент работи по първообраз, употребявайки техниката, наречена „ молекулярна скоба “, нова технология. Това е единствено един образец, който може да разреши производството на ваксина за рекордно малко време. Прототипите могат скоро да бъдат тествани върху хора.

10. В момента се организират антивирусни опити за терапия
Ваксините са превантивни. В момента лекуването на хора, които към този момент са заболели, е значимо. Вече има повече от 80 клинични изследвания, анализиращи лекуването на ковид. Това са антивирусни средства, които са били употребявани за други инфекции, които към този момент са утвърдени и за които знаем, че са безвредни.

Един от тези, които към този момент са тествани при хора, е Remdesivir, широкоспектърен антивирусен препарат, който към момента се изследва, тестван против Ebola и SARS / MERS.

Друг претендент е хлорохинът, антималариен препарат, за който също се следи, че има мощна антивирусна интензивност. Известно е, че хлорохинът блокира вирусна зараза посредством повишение на pH на ендозомата, което е належащо за сливането на вируса с клетката, като по този метод инхибира навлизането му. Доказано е, че това съединяване блокира новия ковид in vitro и той към този момент се употребява при пациенти с коронавирусна пневмония.

Други препоръчани изпитвания се основават на потреблението на озелтамивир (който се употребява против грипния вирус), интерферон-1b (протеин с антивирусна функция), антисеруми от хора, които са се възстановили или моноклонални антитела за обезвреждане на вируса. Предложени са нови лечения с инхибиторни субстанции, като барицитинибин, селекциониран посредством изкуствен интелект.

Пандемията от грип от 1918 година аргументи повече от 25 милиона смъртни случая за по-малко от 25 седмици. Може ли да се случи нещо сходно в този момент? Вероятно не; в никакъв случай не сме били по-добре готови за битка с пандемия.

* Игнасио Лопес-Гони е микробиолог и работи в Университета в Навара (Испания).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР