Независимият общински съветник Борис Бонев предлага връщане на нощния градски

...
Независимият общински съветник Борис Бонев предлага връщане на нощния градски
Коментари Харесай

Предлагат връщане на нощния градски транспорт в София заради поскъпването на такситата

Независимият общински консултант Борис Бонев предлага връщане на нощния градски превоз в София, оповестиха от " Спаси София ". Докладът ще бъде прегледан на утрешното съвещание на Столичния общински съвет (СОС).

Инициативата идва, откакто стана ясно, че с решение на СОС таксиметровите транспорти нарастват от 1 януари. Това значи, че за последните две години нарастването на цените за таксиметров превоз в столицата ще доближи 51%. " Увеличението на цената на такситата е фрапантно и Столична община е длъжна да даде евтина и налична опция за нощните пътувания ", споделят от " Спаси София ".

Според него нощният превоз е нужда за хилядите, които работят до по-късно, както и опция за задвижване на културния живот в столицата - значима част от тъй наречените нощна стопанска система на града, а също и метод да се понижат пътните произшествия.

Бонев напомня, че нощният градски превоз с 4 автобусни линии стартира работа при започване на 2018 година, след огромна акция на " Спаси София ", която събра над 32 000 подписа. В първите месеци след въвеждането ѝ десетки хиляди софиянци се възползваха от услугата, а след последните промени в тарифната политика, нощният превоз беше прибавен като безвъзмездна услуга за притежателите на годишната карта за цялата градска мрежа.

Независимият общински консултант добави, че препоръчаната мярка ще подтиква бизнеса в София, защото това ще икономисва транспортни разноски на личния състав, работещ нощни смени или до късните часове. Той означи, че в този момент тези хора са принудени да се прибират пешком или да отделят сериозна част от приходите си за таксиметрови услуги. Огромна част от стопанската система в София работи с ексцентрично работно време, а в нощните рейсове са видяни по-малко произшествия спрямо дневните. Бонев прикани съветниците от всички политически групи да поддържат предлагането.

Транспортната комисия към Столичния общински съвет не поддържа предлагането София още веднъж да има нощни линии на градския превоз в София. Причината е главно високата задлъжнялост на сдружението " Столичен автотранспорт ", както и дефицит на водачи, акцентираха общинските съветници по време на съвещанието в понеделник.

" Ситуацията е задоволително сериозна, с цел да не можем да си позволим опити ", означиха още съветниците. Представителят на транспортния профсъюз " Подкрепа " означи, че има дефицит на водачи. Той напомни, че на водачите беше дадено нарастване на възнаграждението и това заричане би трябвало да се съблюдава, с цел да има изобщо градски превоз в столицата.

Предижното въвеждане на нощен градски превоз в София бе през 2018 година отново по предложение на " Спаси София ". Две години по-късно обаче бе спрян, откакто се оказа, че не се употребява всеобщо от столичани, както и поради оптимизация на разноските поради коронакризата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР