Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение

Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение ...

Независим орган да може да разследва главния прокурор, предлага шефът на ВАС.Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение за извършено престъпление. В момента няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но "фактически, това трудно би се случило".

Това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред журналисти след като се срещна с държавния глава Румен Радев. Разговорът между двамата бе в рамките на консултациите и поредицата от срещи, които президентът започна за изработване на критерии за избор на нов главен прокурор. Мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г.

Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от "тримата големи", ако срещу него тече разследване, например. Това трябва да се предвиди, защото има празнина в закона.

"Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват" обобщи Чолаков.

Той каза и че двамата са обсъдили предложението, което е направил министър Данаил Кирилов за изготвяне на правила, по които може да се търси отговорност и на някой от т.нар. "тримата големи" (главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд).

На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори, че в момента законът предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи.

Този механизъм е записан както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. "Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура", допълни Чолаков. На въпрос какво е становището му за временното отстраняване при евентуална проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона.

"Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона. Подкрепям това, защото действително, ако се повдигне обвинение срещу един от "трима големи", той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено", коментира още Чолаков.

Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това е заявил от своя страна президентът Румен Радев на срещата с Георги Чолаков.

По време на разговора държавният глава е отбелязал, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора.

Сред темите на разговора бяха и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на "тримата големи" в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков обсъдиха също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.

Източник: dnevnik.bg