Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение

...
Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение
Коментари Харесай

Независим орган да може да разследва главния прокурор, предлага шефът на ВАС

Независим орган би трябвало да проверява основния прокурор, в случай че има подозрение за осъществено закононарушение. В момента няма законова възбрана да образува произвеждане против основния прокурор, само че " в действителност, това мъчно би се случило ".

Това съобщи ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред публицисти откакто се срещна с президента Румен Радев. Разговорът сред двамата бе в границите на консултациите и поредицата от срещи, които президентът стартира за разработване на критерии за избор на нов основен прокурор. Мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година

Към момента няма планувана догадка за краткотрайно премахване на един от " тримата огромни ", в случай че против него тече следствие, да вземем за пример. Това би трябвало да се планува, тъй като има празнота в закона.

" Срещата беше доста добра, поговорихме си по всички въпроси - по отношение на процедурата, визията за избор на нов основен прокурор, надлежно с процедурата по какъв начин и по кое време ще стартира, кои ще вземат участие " заключи Чолаков.

Той сподели и че двамата са разискали предлагането, което е направил министър Данаил Кирилов за правене на правила, по които може да се търси отговорност и на някой от така наречен " тримата огромни " (главният прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд).

На въпрос по какъв начин гледа на тези оферти, ръководителят на Върховен административен съд отговори, че сега законът планува благоприятни условия за предварително преустановяване на мандата на тримата огромни.

Този механизъм е записан както в Конституцията, по този начин също и в Закона за правосъдната власт. " Ако обаче в допълнение се оферират някакви нови учредения, следва да бъдат разисквани, с цел да забележим какви са тези учредения и надлежно кой орган ще прави тази процедура ", добави Чолаков. На въпрос какво е мнението му за краткотрайното премахване при възможна инспекция, той изясни, че това не е планувано в закона.

" Няма планувана догадка за краткотрайно премахване. Нещо, което съгласно мен би трябвало да се планува, тъй като там има празнота. Има такава празнота в закона. Подкрепям това, тъй като фактически, в случай че се повдигне обвиняване против един от " трима огромни ", той не може да остане да извършва функционалностите си, а следва да бъде отхвърлен краткотрайно до привършване на производството. Това сега не е уредено ", разяснява още Чолаков.

Кандидатурите за основен прокурор би трябвало да са добре аргументирани и да дават отговор прецизно на законовите условия. Обществото чака ясни измерители в използването на критериите за самостоятелност на претендентите. Това е декларирал от своя страна президентът Румен Радев на срещата с Георги Чолаков.

По време на диалога президентът е отбелязал, че официална процедура и нестимулирани, бланкетни причини при лъчение на номинациите за нов основен прокурор биха компрометирали избора.

Сред тематиките на диалога бяха и механизмите за надзор, отчетност, както и отговорностите на " тримата огромни " в правосъдната власт. Румен Радев и Георги Чолаков разискаха също бързината и успеваемостта на административното правосъдие, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от правосъдната промяна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР