Незавършените стратегически инфраструктурни обекти и магистрали, както и изоставането в

...
Незавършените стратегически инфраструктурни обекти и магистрали, както и изоставането в
Коментари Харесай

Иван Шишков: Колкото по-бързо проектираме важните инфраструктурни проекти, толкова повече работа ще има пътният сектор

Незавършените стратегически инфраструктурни обекти и автомагистрали, както и изоставането в построяването на градската среда, са главните проблеми пред строителния отрасъл в страната. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на „ Годишна конференция за строителство и вложения 2022 “, проведена от списание „ Мениджър “.

Министърът сподели още, че страната може да помогне на частния бизнес, като направи ясни закони и регламенти, без разнообразни тълкувания, както и като стремително проектира всички стратегически пътни посоки в страната. „ Имаме закъснение в градежа на обществената инфраструктура. Изградили сме единствено дребна част от нужните ни автомагистрали, а по-голямата част даже не са проектирани. Ако стартираме стремително планиране на нови автомагистрали, ще имаме и строителство, което ще обезпечи повече работа на строителните компании, а и ще бъде поддръжка за бизнеса в изискванията на рецесия “, уточни той.

Арх. Шишков уточни, че строителството е значимо и за развиването на стопанската система в обособените райони. „ За новата инфраструктура са нужни доста пари, които може да се търсят и през публично-частни партньорства “, сподели той и подсети, че в годините обратно този вид не е бил обсъждан от държавните управления.

Министърът обърна внимание, че в градовете се строят нови здания, само че няма явен проект по какъв начин и по кое време общините ще построяват обществената инфраструктура. „ Инвеститорите страдат, тъй като секторът е надвишил неведнъж своите вложения, по отношение на тези, които общините вършат за инженерни мрежи и инфраструктурата. Развиват се нови квартали в градовете, строят се нови здания, само че няма явен правилник, по какъв начин и по кое време локалните управляващи построяват съпътстващата инфраструктура. Особено в София всичко става на парче “, уточни районният министър. Според него тежестта за тази инфраструктура не може да пада единствено върху бюджетите на общините, по тази причина би трябвало да има явен правилник даже и през увеличени такси за издаване на строителните бумаги. „ Нужна са законови ограничения и правилник за създаване на инфраструктурата и общините би трябвало да вземат отношение по този въпрос, с цел да има сигурност “, акцентира арх. Шишков.

Министър Шишков подсети, че в границите на два месеца служебното държавно управление е решило част от проблемите на строителния отрасъл, приемайки методика за индексация на цените в строителството, които поставяха под риск редица проблеми. Сключени са нови контракти за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа и са платени част от забавените заплащания. Приети са устройствените проекти за довеждане докрай на автомагистрала „ Европа “ и за пускане на строителството на автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ от Русе до обхода на Бяла.

" Напрежението с пътния отрасъл падна, тъй като проблемите, които се бяха натрупали, бяха свързани с непозволения метод за възлагане на действия, за който те нямаха виновност. Те бяха нарочени като един неприятен отрасъл, което не е правилно. Очаквам с компаниите да си партнираме в ремонтите и в новото строителство “, сподели арх. Шишков.

Той добави, че с сектора следва да бъдат разисквани и редица нормативни промени, свързани с възлагането на пътните поправки, които да регламентират кои са съществени и настоящи. Ще се дискутират също проблемите с високото строителство в градовете, във връзка с водоснабдяването и канализацията, както и по отношение на използването на индексацията на цените в строителството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР