Незаконната търговия в страната за периода 2007 - 2017 г.,

...
Незаконната търговия в страната за периода 2007 - 2017 г.,
Коментари Харесай

Губим над 200 милиона лева от контрабанда на цигари

Незаконната търговия в страната за интервала 2007 - 2017 година, е донесла доходи за престъпния свят сред 2,6 и 3,6 млрд.лева по оценки на ИПИ. Към момента, макар свиването на противозаконната търговия, приходите от незаконна търговия с цигари се правят оценка сред 110 и 160 млн.лева за 2017 година Съответно загубите за бюджета/заради разликата в цените сред легалните и незаконните цигари/ доближават до над 200 млн.лева, разяснява Петър Ганев от института на конференция на тематика ”Право и стопанска система на противозаконната търговия с тютюневи произведения в България ”, заяви ”Дарик ”.
Според национално представително социологическо изследване на " Алфа Рисърч ", показано от Елена Лилова от организацията, което е направено в интервала 20 март - 20 април тази година, и е по поръчка на ИПИ, е установен дял от 5,6 % на хората, които пушат незаконни цигари. 11,7 на 100 от всички пушачи споделят, че през последните 2 - 3 години им се е случвало да пушат незаконни цигари. На годишна база приходите от незаконни цигари се пресмятат на 125 млн.лева.

По-голямата част от потребявания в страната тютюн за пушене е незаконен, демонстрират изследва на ИПИ, като неговият дял доближава 70 на 100, а годишните доходи от този пазар са към 22,4 млн. лв..

Иван Брегов - юридически специалист в ИПИ, подсети, че от 2019 година с въвеждането на евродиректива ще има проследимост на пътя на цигарите от производството им до магазините, а от 2024 година това ще стане за всички тютюневи произведения. ИПИ предлага да има указател на машините за произвеждане на тютюневи произведения, какъвто сега липсва в страната. Друго предложение на ИПИ за противопоставяне на контрабандата на тютюневите произведения е цената на цигарите да се печата на опаковките.

По данни на Светослав Владимиров от Централното митническо ръководство за цялата 2017 година малко над 37 млн. къса цигари и над 16 000 кг тютюн за пушене са били иззети, а от началото на годината до края на април - съвсем 33 млн. къса цигари. Конфискуваният тютюн за пушене от началото на година до края на май възлиза на над 34 000 кг. Контролът по граничните пунктове е засилен, в частност на " Капитан Андреево ", " Лесово ", както и на всички пунктове с Гърция, добави Светослав Владимиров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР