Незабравимите лица на спасението или 36-мата дипломати от 21 държави,

...
Незабравимите лица на спасението или 36-мата дипломати от 21 държави,
Коментари Харесай

Израелски дипломат: България е пример в борбата с антисемитизма

Незабравимите лица на спасението или 36-мата дипломати от 21 страни, избавили стотици евреи от депортация в лагерите на гибелта, са във фокуса на вниманието на изложбата " Отвъд дълга " .

Изложбата е план на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста " Яд Вашем " и бе открита от министъра на външните работи Екатерина Захариева.
Изложбата е във връзка Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста 26-ти януари. Тя се провежда от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата ще бъде показана в над 60 задачи на Израел по света, а на 5-ти февруари министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху ще участва на откриването на монумент, основан в чест на тези праведни дипломати. Проектът насочва вниманието към заканите на правата на индивида и към персоналната отговорност.

За дейностите на " Яд Вашем " ги афишира за праведници на света и връчва специфичен орден, гравиран с надпис: От признателния народ на Израел: който избави един живот, избавя цяла Вселена " .

Сред тези незабравими лица на спасението са японският посланик Чиуне Сугихара, който споделя: " Може да се наложи да се опълчва на държавното управление, само че в случай че не го направя, ще се опълчва на Бог. "

Дипломатът Арищидеш де Соуза Мендеш от Португалия споделя за събитията от този интервал: " По-скоро бих стоял с Бог против индивида, в сравнение с с индивида против Бог " .

Повишаване знанието за Холокоста посредством разнообразни събития и планове е част от активността на Държавния културен институт към Министерство на външните работи.

По време на представянето на изложбата Иман Амаша, заместник-ръководител на задачата на Израел, съобщи, че историята на Холокоста би трябвало да бъде разказвана, а книги като тази на Ане Франк би трябвало да са на лавицата на всеки един възпитаник. Тя изрази вяра в идващите няколко месеца, в които България държи европредседателството, други европейски страни да последват образеца на страната ни в битката с антисемитизма и омразата. България е една от първите европейски страни, приели дефиницията за антисемитизма .

Министър Захариева съобщи, че всеки един от нас, почитайки този ден би трябвало да помни. " Не е задоволително единствено да си припомняме това, което в действителност никой от нас не може да си изясни, само че най-важно да даваме образец на децата си, че езикът на омразата, дейностите против другите, против хората, които изповядват друга вяра, дейностите на принуждение, са безусловно неприемливи. Само с персонален образец можем да предотвратим за в бъдеще такива неща ", съобщи външният ни министър.

Освен това Захариева посочи, че като български министър на външните работи е била извънредно трогната, когато в четвъртък от няколко депутати, членове на Екологичен потенциал от трибуната е чула думи на признателност към българския народ за спасяването на 48 хиляди евреи по времето на Втората международна война . " За страдание 11 343-ма евреи , които се намираха по това време в окупираната от нацисткия режим, само че ръководена от българската страна територия на Северна Гърция и Македония изгубиха живота си и не бяха избавени и по тази причина на днешния ден би трябвало да отдадем респект и към тях ", съобщи Захариева.

Първият ни посланик регистрира, че образецът, саможертвата на българския народ, постоянно ще бъде помнена от цялата интернационална общественост.

В рамките на събитието посланикът на Съединени американски щати в София Ерик Рубин разгласи имената на спечелилите стипендии " Благодарност към Скандинавия " на Българо-американската просветителна комисия " Фулбрайт ".

Председателят на Организацията на евреите в България " Шалом " доктор Алек Оскар и писателят Виктор Барух връчиха почетен знак и документ на Съюза на българските писатели и на Председателя на Висшия правосъден съвет Ралица Негенцо ва в границите на акцията на " Шалом " " 75 години - незабравените лица на спасението ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР