Незабелязано за световните медии премина 12-та отбранително - промишлено изложение

...
Незабелязано за световните медии премина 12-та отбранително - промишлено изложение
Коментари Харесай

Българско оръжие убива военни в Сирия

Незабелязано за международните медии мина 12-та отбранително - промишлено ревю HEMUS-2018 в Пловдив. Това събитие в действителност мъчно може да се съпоставя по мащаб с оръжейните салони в Русия, западните или арабските страни. Въпреки това, една мини сензация на българския конгрес въпреки всичко се състоя. Това разяснява Степан Зайцев за " Русская планета ".

В своето изказване заместник-министърът на стопанската система на България Александър Манолев заяви, че през 2017 година оръжейният износ на страната е надхвърлил 1,2 милиарда евро. За бедната полуселскостопанска българска стопанска система това е необикновено достижение. За съпоставяне, през 2017 година най-богатата и високотехнологична Германия е продала зад граница военна продукция за 3,79 милиарда евро.
Неотдавна София се регистрира за оръжейния си износ в Регистъра на елементарните въоръжения на Организация на обединените нации. От документите излиза, че географията на продажбите изобщо не е огромна. Рекордният износ е бил реализиран за сметка на доставките на военна продукция в Близкия изток и Съединени американски щати.

Взривният растеж на търсенето на оръжие в Близкия изток се отбелязва в мартенския отчет на Стокхолмския институт за проучвания на проблемите на мира (SIPRI). По пресмятанията на специалистите, вносът на военна продукция в района за интервала 2013–2017 година се е нараснал със 103% спрямо интервала 2008–2013 година Основен покупател стана Саудитска Арабия (+225% растеж на покупките).

Наследство от социализма

През предходната година София е доставила на Саудитска Арабия 145 миномета, 183 зенитни установки ЗУ-23, 9 бронетранспортьора, 8 бронирани тегача МТ-ЛБ, 1150 картечници, 25 500 автомата, 500 ръчни противотанкови гранатомета ATGL (копия на руския РПГ-7), 770 лафетни гранатомета ATGL-H (копия на руските СПГ-9), 140 портативни противотанкови ракетни комплекса " Фагот " / " Конкурс ".
На Ирак София е продала 1080 миномета друг диаметър, 400 картечници, 1959 ръчни противотанкови гранатомета ATGL, 640 лафетни противотанкови гранатомета ATGL-H.

Американски клиенти са получили 2794 картечници, 578 автомата, 1816 винтовки, 352 лафетни противотанкови гранатомета ATGL-H, 30 портативни противотанкови комплекса " Фагот " / " Конкурс " и два подстволни гранатомета UBGL.
От номенклатурата на доставките излиза наяве, че българската индустрия създава главно копия или модифицирани разновидности на мостри от руско оръжие, което си сътвори превъзходна известност в доста районни спорове. Евтиното, надеждно и скромно руско въоръжение съставлява основата на арсенала на някои постоянни армии и на съвсем всички бандитски формирования в Близкия изток.

Очевидно е, че Саудитска Арабия и Съединени американски щати не купуват българска оръжейна продукция за облекчаване на личните си потребности. Неофициалният блог Център за разбор на тактиките и технологиите (ЦАСТ) прави подобен извод: " България се трансформира в един от водещите и огромни снабдители на оръжия и муниции за сирийската съпротива посредством посредничеството на Саудитска Арабия и Съединени американски щати, а също по този начин в огромен снабдител на въоръжения и муниции за държавното управление на Ирак. "

" От началото на гражданската война в Сирия българският оръжеен износ пораства непрестанно, а българските оръжейни предприятия получават нови и все нови поръчки за оръжия и муниции руски пример от Саудитска Арабия и Съединени американски щати, които трансферират това въоръжение за сирийската съпротива, а също по този начин доставя и на Ирак, който води битка с " Ислямска страна ", се твърди в блога.
Сирийската война позлати българските оръжейници, които експлоатират богатото завещание от социалистическите времена. Показателите на оръжейния износ на София от началото на гражданския спор в Сирия порастват с великански темпове.

През 2013 година размерът на продажбите е 235 милиона евро, през 2014 година — 404 милиона, през 2015 година — 643 милиона, през 2016 година — към този момент 1,015 милиарда евро. През 2017 година, както съобщи на HEMUS-2018 Александър Манолев, експортът на оръжие доближи рекорден индикатор, прехвърляйки границата от 1,2 милиарда евро.
Структурата на експортните доставки на България (по данни за 2016 г.) още един път удостоверява тезата за това, че София продава въоръжения на спонсорите на терористите: по-миналата година Саудитска Арабия е получила въоръжения за 238,988 милиона евро, Съединени американски щати — за 100 милиона, Европейски Съюз — за 78 милиона евро, Ирак — за 259,298 милиона евро.

Като предписание, българите продават повече не бойна техника, а муниции (които не влизат в Регистъра на ООН). Например, през 2016 година София е изнесла патрони и снаряди на 729 милиона евро (72% от общия размер на доставките).
Единствената от гореупоменатите страни, която не се е замесила в съдействие с терористите, е Ирак. През 2017 година Багдад съумя с големи старания да унищожи военната организация на " Ислямска страна ". Трябва да се означи, че там " българо-съветското " оръжие изигра позитивна роля.

Двойнствена политика

На поддръжката на терористите с оръжие от страни от някогашния социалистически лагер бяха отдадени гръмки следствия на Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP). Както допускат специалистите, от Централна и Източна Европа " са били отправени хиляди тонове оръжия и муниции за четири страни, които са основни спонсори на бойните отряди на сирийската съпротива — Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция ".

За Русия присъединяване на България в, въпреки и опосредствана поддръжка за тероризма, има значително политическо и морално значение. С българско оръжие убиват освен сирийски бойци, само че евентуално и съветски военнослужещи. По данни на министерството на защитата на Русия, от септември 2015 година в Сирия са починали 93 съветски жители (бойните загуби са 43 души).
Такова състояние на нещата не смущава президента на България генерал-майор Румен Радев, който разчита на продължение на " Турски поток " към Европа през територията на своята страна. При това по-рано София стана една от страните, която, под натиска на Запада, погреба съветския план " Южен поток ".

Двойствеността на политиката на България във връзка с Русия се показва безусловно във всичко. Наистина, не би трябвало да се учудваме - нещата се развиха по този метод исторически. През 1877–1878 година Русия подари на България свободата от османско робство, само че през Първата международна война София застана на страната на Германия.
Сега българските управляващи почитат подвига на съветските воини в битката с турците и по едно и също време с това унищожават паметниците на руските.

Източник: Епицентър.БГ

Оргиналното е " Русская планета ": Оръжеен поздрав от българските " братушки "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР