Нейните разкази и банички се помнят цял живот – какво

...
Нейните разкази и банички се помнят цял живот – какво
Коментари Харесай

5 неща, които само баба може да ни даде

Нейните разкази и банички се помнят цялостен живот – какво още може да даде на децата и внуците си единствено и само баба?

Разнообразява речта и изобщо - живота

Внучето прави смешни жестове с ръце, приказва по-особено - незабавно си проличава, че е прекарало няколко дни с баба. Моята живееше край морето и след всяка лятна почивка, когато ме пращаха при нея, се връщах със комичен акцент, усвоен от нея, само че и с доста забавни „ ретро “ елементи. Незабравими са тайните разходки с баба до сладкарницата за боза и тулумбички, бонбоните виолетки, които тя постоянно носеше в чантата си и техният мирис се смесваше с парфюма ѝ на момина сълза… 

Родителите може и да не харесват въздействието на баба, когато внучето копира и повтаря нейните изрази, изражения и излияния, само че пък от нея ще научи доста неща – нищо, че звучат архаично. И това е познание и опит, които всяко внуче може да попие от нея и които са доста повече, в сравнение с ще узнае за седмица, прекарана с родителите. Защото баба в никакъв случай няма да остави детето да стои единствено, постоянно ще откри метод да разнообрази живота му.

Разказва за родителите като дребни

Само тя може да опише по най-интересен метод какви пакости е правил татко ви, когато е бил на 4 години, и че те са нищо пред обстоятелството, че на 12 години е взел ключовете от колата на дядо ви и е карал 7 километра отвън града. Но тогава не е имало толкоз доста коли, и популярност богу, нищо неприятно не се е случило, с изключение на, че е бил осъден 7 месеца да не излиза…

Ей такива секрети, които таткото и майката в никакъв случай няма да признаят на детето си, помни баба и можете да сте сигурни, че ще ги опише по този начин сладкодумно на своето внуче, че и то няма да ги не помни в никакъв случай. Друг въпрос е до каква степен са поучителни, само че пък са забавни за всяко малко дете, тъй като демонстрират родителите му в нова светлина, разкриват какви са били те като дребни, а това е извънредно забавно за всяко дете.

Не се кара и не крещи

Докато родителите са по-директни и раздават безапелационни заповеди от рода на „ Не крещи “ и „ Почисти си стаята незабавно! “, до момента в който те са изнервени и изтощени и не им минават „ всякакви капризи “, баба е спокойна, обиграна и знае по какъв начин да стимулира внучето си, с цел да направи то това, което би трябвало. Тя рядко ще употребява викове, закани и санкции – тъй като знае доста добре, че от тях няма никакъв смисъл, само ще скапват настроението на всички участници в историята.

Никога не се отмята от обещанията си

На нея рядко ѝ се желае да танцува с другари в нощен клуб, да върви на кино, да " отскочи " до Гърция за уикенда. Тя, даже да не се усеща добре, е в положение да изслуша милион пъти песничката за двете зайчета, приказката за трите прасенца и да гледа „ Маша и мечока “ до примиране.

Тя в никакъв случай няма да каже: „ Спираме филмчето, тъй като почва мачът “, в никакъв случай няма да се отметне от обещанието си да играе на „ Не се сърди, дребосъче “ ден след ден. Ще раздава картите на „ Черен Петър “, ще подготвя своите банички и курабийки, ще пее песнички и ще учи стихчета с внучето и ще го прави с голямо предпочитание, внимание и обич, без значение че може би ѝ се желае просто да се попече на слънце.  

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР