Nexta е децентрализирана медийна организация от XXI век. Така през

...
Nexta е децентрализирана медийна организация от XXI век. Така през
Коментари Харесай

Войната по минути в Nexta

" Nexta е децентрализирана медийна организация от XXI век. " Така през 2020 година Роман Протасевич, към момента основен редактор на един от най-големите канали в криптираната платформа Telegram, разказва активността на основания в Полша дребен екип от отдадени млади публицисти, в изявление пред euronews. Тогава Nexta беше припознат от милиони консуматори като източник на навременна и тествана информация за митингите против избрания отново за президент на Беларус Александър Лукашенко.
Степан Путило от Беларус основава Nexta до момента в който е още в гимназията, като първоначално каналът е единствено в YouTube и разгласява авторски пародийни песни. Името значи " някой " на беларуски и се чете " Нехта ".
Войната в Украйна провокира медийно затъмнение в Русия и Беларус и доста хора още веднъж избраха да се осведомят за протичащото се от канала на Nexta в Telegram. От 23 февруари досега аудиторията му е повишена двойно до над 1.6 млн. души и продължава да се усилва. На всеки пет минути, а постоянно и по-малко Nexta споделя информация за войната, която включва фотоси, видеа и вести, от време на време плашещи, само че постоянно без цензура, настояват публицистите.
От деятели към публицисти
Платформата Nexta е учредена през 2015 година от Степан Путило, който тогава е едвам на 17 години и още учи в гимназия. Името значи " някой " на беларуски и се чете " Нехта ". В началото планът стартира по-скоро като музикален канал в YouTube. Затова и първата обява в него в действителност е ария, пародираща Лукашенко. Nexta набира известност, само че през 2017 година Путило прави завой в наличието и стартира да разгласява седмични обзори за протичащото се в Беларус под ръководството на Лукашенко. Година по-късно каналът се реалокира в криптираната платформа Telegram под името Nexta Live и хиляди хора се абонират да получават информация от нея.
Реклама
За пръв път в по-широкото обществено пространство се чу за Nexta през 2020 година около президентските избори в Беларус, на които Лукашенко беше избран отново. Тогава четирима младежи отпред със Степан Путило и основния редактор на канала Роман Протасевич отразяват събитията от Варшава, където се намират. Моделът им не прилича обичайната медиа. Те нямат уебсайт, участват единствено в онлайн платформи и чатове, налични и лесни за хората. Екипът събира и предава фотоси, видеа и вести, доста от които техни клиенти им изпращат. Така в действителност жителите на Беларус и източниците на Nexta се трансформират в създадели на наличие, а Nexta дава платформа, където то да бъде налично до необятната аудитория без цензура. През 2020 година Nexta и Telegram изиграха решаваща роля и в организирането на митингите и разпространяването на видеоклипове с полицейска свирепост. В един миг се говореше, че клиентите на канала покриват една пета от цялото население на Беларус.

Последствията не закъсняха. Екипът от млади публицисти беше на прицел на ръководещите, които макар опитите за медийно заглушаване усетиха силата на цифровите технологии и скоростта на разпространяване на информация. В резултат през май 2021 година аероплан на Ryanair от Атина беше отклонен по искане на Беларус на път за Вилнюс и кацна наложително в Минск поради хипотетична бомбена опасност. Експлозиви в самолета нямаше, само че вместо това беше арестуван и разпитван редакторът и критик на Лукашенко Роман Протасевич, който след това напусна Nexta.
Информационният портал за Украйна
През последната година и половина, въпреки каналът на Nexta в Telegram да продължава да отразява протичащото се в Беларус, клиентите последователно понижават до 800 хиляди души по данни на платформата. Това продължава до началото на войната в Украйна на 23 януари, когато търсенето на навременна информация от мястото на събитията още веднъж се повишава, както и в отговор на засилващата се медийната агитация от Русия и Беларус.

За една седмица клиентите на Nexta Live в Telegram доближават над 1.6 млн. души и попада в класацията на топ 10 най-големи канала в света. Статистиката на платформата демонстрира, че има приблизително по 97 изявления дневно, като всяка от тях доближава до близо 611 хиляди души. В реалност общата публика, до която доближава наличието, е още по-голяма. Абонатите на другия им канал в Telegram - Nexta, са близо половин милион, в YouTube - над 210 хиляди души с общо 59.5 млн. гледания на видеата им, а клиентите в Twitter минават 627.7 хиляди
Реклама
Въпреки че не е обичайната онлайн медиа, значително Nexta следва модела им на финансиране - устоя се от реклами и дарения. Заради войната в Украйна обаче екипът разгласи, че стопира рекламите и ще се устоя само от помощта на хората.

В Telegram се разгласяват вести, фотоси и видеа от нападенията над военни уреди и украински градове, някои от които тежки за гледане. Съдържанието постоянно е споделяно от хора на място и дава своевременна картина за протичащото се. От Nexta пишат, че екипът им работи непрекъснато на три смени и обработва информация от стотици публични и тествани източници, като отбива офанзивите на подправени профили и съветска агитация. Затова и редица медии по света се базират на Nexta при отразяването на военните дейности. Все отново е изцяло допустимо дребният екип да прави и неточности и да допусне в потока от информация погрешна или непроверена такава. И все пак от основаването Nexta има и друга цел - да построи свободна общественост, която се осведоми и поддържа връзка между тях по нов метод, без политическа уместност, агитация и цензура.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР