Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми

...
Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми
Коментари Харесай

Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми ресурс

Неврохирург, практикуващ в Германия: Научих, че болните са най-ценният ми запас В България има наклонност към роене и основаване на от ден на ден и повече структури в опазването на здравето. По този метод лимитираните финансови средства биват разпределяни на все по-малки порции, което е неточност. На страната ни е необходим противоположният развой – на уедряване - такова мнение изрази пред Дарик неврохирургът доцент Венелин Герганов. В последните 13 години от живота си той практикува в Клиниката по неврохирургия на Международния институт по невронауки в Хановер, Германия. От няколко месеца доцент Герганов е избрал да показа част от знанията си, извършвайки интервенции в столичната болница „ Пирогов ”.

 
Ето какво още сподели медикът: " Трябва да има основаване на надрегионални и национални центрове, изключително за по-скъпоструващи и редки болести. По този метод значително може да се компенсира неналичието на запас, в това число неналичието на човешки запас. Оказа се, че има наклонност в последните години за скъпоструваща инсталация да се влага и България навакса изоставането. Но с цел да се употребява тази инсталация, тя усилва цената на лекуването или проучването. Това е слабият миг. Защото това, което се получава за всеки обособен пациент, няма по какъв начин да бъде изплащана тази инсталация и доста постоянно остава неизползвана заради липса на запас и режими и така нататък "

 
Пред Дарик неврохирургът показа, че един от най-големите уроци, които е получил в Хановер, е умеенето да накараш всеки болен да се почувства най-важният човек за лекуващия го доктор: " Едно от най-важните неща, които научих от моя професор, е отношението му към болните. Той постоянно е казвал, че за нас като лекари болният е най-големият запас, най-голямата полезност. Защото колкото и да си добър, в случай че нямаш заболели, няма по какъв начин да приложиш своите умения. Той е успявал да съобщи на всеки болен, при който отиде, чувството, че той е най-важният човек за него в този миг - в тези 5, 10 минути или час, в които беседва с него. Това е нещо, което е доста значимо за мен като урок и като образец ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР