Невероятният Георги Чилингиров и детето гений Васко Абаджиев са два

...
Невероятният Георги Чилингиров и детето гений Васко Абаджиев са два
Коментари Харесай

Етнографският показва потурите на Георги Чилингиров

Невероятният Георги Чилингиров и детето талант Васко Абаджиев са два от акцентите в изложбата „ Песента на дървото ”, която е подредена в Етнографския музей. С нея стартира дългият откриващ уикенд на самодейността Европейска столица на културата. На централно място на втория етаж е изложена истинската родопска носия на артиста, който извърши по най-невероятния метод шедьовъра „ Руфинка ”. „ Тук са потурите и абата на бай Георги Чилингиров и те са до женска сватбарска носия. До тях са сватбените костюми на хората от града ”, изясни основният организатор на музея Лора Христозова. Музеят ще покаже и обичаната гайда на бай Георги, на която с мъниста е извезана годината на основаването - 1914.

Другият забавен акцент е представянето на децата знамение на България - Саша Попов и Васко Абаджиев. „ Васко е единственият човек, който на 9-годишна възраст приключва висше музикално обучение. Подобен триумф нямат ни Йехуди Менухин, ни Яша Хайфец, ни Давид Ойстрах. Васко умира от апетит и безсилие самичък и пропуснат в остарял вагон на Берлинската гара през 1978 година на 52 години.

В „ Песента на дървото ” пък ще бъдат показани за първи път неповторими принадлежности от сбирката на музея. Сред тях е цимбалът на остарелия ромски виртуоз Айваза. Той е дарен от неговия внук и е от унгарската марка „ Шунда Ф. Дж. ”. „ Концепцията на изложбата е да покажем по какъв начин се трансформира музиката при навлизането в градска среда. Вървим от обичайните към европейските принадлежности ”, изясни госпожа Христозова.

В духа на мотото „ Заедно ” на ЕСК с изключение на цимбалът на Айваза в изложбата има и други ромски свирки. Изложена е мечкарската гъдулка на Ради Костов от село Виница. С нея той подкарвал мечката си Пенка по панаири и събори. Тя е направена в края на 19. век и е подарена от мечкаря през 1960 година. Изложени са и редки бурии от върбова кора, както и зурни от циганските махали на Гоцеделчевско.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР