Невъзможно е да проследим пътеката от продажбата на самолети Су-25

...
Невъзможно е да проследим пътеката от продажбата на самолети Су-25
Коментари Харесай

Военният министър с разкрития за български самолети в Украйна

Невъзможно е да проследим пътеката от продажбата на самолети Су-25 на частни български компании до появяването им в Украйна. Това разяснява служебният министър на защитата Димитър Стоянов в предаването „ Тази заран “ на бТВ, във връзка информация на новинарската организация Блумбърг, която разгласява разбивка на главните оръжейни системи, които Украйна е получила.

В листата на организацията се загатват 14 щурмови самолета съветско произвеждане Су-25, които страни членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.
-->
В интервала 2005-2012 година са продадени 20 самолета Су-25К. Шест от тези самолети са на територията на България към момента, останалите 14 самолета са отвън България, като са изнесени главно по посока Грузия, още веднъж в същия интервал – 2005 – 2012 година, изясни Стоянов.

Той добави, че тогава самолетите са закупени от български компании, които имат разрешителни за търговия с оръжия. Те са направили изцяло законно тази активност – те са закупили и са препродали тези самолети, търсейки някаква облага, добави министърът.

През 2001 година беше признат „ План 2004 “, според който българската войска беше редуцирана, редуцирани бяха и българските Военновъздушни сили. В резултат на този проект, тези самолети бяха оповестени за непотребни и бяха продадени, според проекта за непотребна техника, изясни Стоянов. 

По думите му самолетите, които са в България, се намират в авиобаза „ Безмер “.

Все по-трудна става поддръжката на авиационна и сухопътна техника, създадена в някогашния Съветски съюз. В избран миг ще стане невъзможна. Ние не можем да си произвеждаме сами аварийните елементи, които да влагаме и в авиационната техника, и в техника на сухопътните войски, добави Стоянов.

Опитваме се да удължим летателния запас на МиГ-29 колкото се може повече, до момента в който намерим някакво решение. Два мотора би трябвало да дойдат до края на този месец, в напреднали диалози сме с полската страна. Това ще даде доста дребна глътка въздух за изтребителната ни авиация, сподели още той.

Димитър Стоянов добави, че му предстоят срещи с министрите на защитата на Франция и Швеция за заместващи самолети. Ние държим на самолети втора употреба, на лизинг и на допустимо най-ниска цена. Важното е и времето, добави военният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР