Невъзможно е да има спекула у нас с цените на

...
Невъзможно е да има спекула у нас с цените на
Коментари Харесай

Министър Вътев: Невъзможно е да има спекула с цените на свинското

Невъзможно е да има далавера у нас с цените на свинското. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.


По думите му, всяко лято цените на месото " скачат " и в тази ситуация е изключено да се приказва за далавера.

 

Вътев разяснява цените след днешната среща в земеделското министерство, отдадена на месото. По данни на платформата на министерството на стопанската система за съпоставяне на цените през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5%.

Сред аргументите за този растеж министърът уточни по-високите разноски за развъждане на животните в свинефермите в резултат на повдигането на цените на горивата, тока и фуражите. Те пък поскъпвали още от времето на коронавирус рецесията, а по-късно и войната в Украйна. Все отново Вътев чака през есетна цените на свинското месо да паднат.

Миналата година поради войната в Украйна имаше рекордно високи цени на зърното и респективно на фуражните съставни елементи, подсети Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. При такава обстановка доста стопани, освен в България, само че и в цяла Европа, са ликвидирали животни, а това от своя страна довело до дефицит на пазара и повишаване на цените.

 

" Сега година по-късно значително консумираме този резултат на махалото ", заключи Илиев. Стопаните към този момент започвали да залагат повече животни и може би след към една година ще има противоположен резултат, предвижда Илиев.

Българският пазар е отворен, подвластен от протичащото се в Европа, откъдето внасяме огромна част от свинското месо, показаха от асоциацията на свиневъдите. Последни данни на Министерството на земеделието и храните на пазара 60 на 100 е вносно свинско месо, а 40% - българско произвеждане. При птичето месо разпределението е към 50 на 50.

В момента цената на свинското месо без Данък добавена стойност е такава, каквато е в другите страни от Европейски Съюз, уточни Петко Петков от Асоциацията на месопреработвателите. С данъка цената на трупното свинско месо сега е 7.30 лева за кг. В редица страни от Европейски Съюз ставката на Данък добавена стойност варирала от 3 до 5%, а има страни, в които е нулева, добави Петков.

Целта на Консултативните препоръки е да се обсъдят всички проблеми по агрохранителната верига за обособените типове храни, от полето до магазина, и да се подхващат ограничения да се увеличи наличието на български артикули. Вече имаше сходни срещи за млякото и за плодовете и зеленчуците. След извършения съвещателен съвет за млякото стана ясно, че в министерството на земеделието се прави следващ разбор къде по веригата нарастват млечните артикули, откакто суровината се изкупува на толкоз ниски цени. За плодовете и зеленчуците страната ще предизвиква кооперирането сред производителите дружно да оферират продукцията си на огромните супермаркети.

Участниците в днешния съвет за месото са се обединили към нуждата от увеличение на поголовието на всички типове породи животни в България и най-малко отчасти да се доближат нивата от преди години, когато страната ни е изнасяла както живи животни, по този начин и модифицирана продукция. На последващи съвещания ще се разисква по какъв начин тъкмо да стане това.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство регистрираха, че след растежа по Великден, сега се регистрира спад на цените на яйцата и има свръхпроизводство, което разрешава техния експорт, а продоволствената сигурност на България от птиче месо и яйца е обезпечена.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР