Неумението да се водят политически разговори за съставяне на кабинет

...
Неумението да се водят политически разговори за съставяне на кабинет
Коментари Харесай

Как „Продължаваме промяната“ и ИТН прегрупираха политическото пространство

Неумението да се водят политически диалози за сформиране на кабинет е главната причина „ ИТН “ да губят поддръжка, съгласно социологическите изследвания. Това съобщи в „ Тази събота “ социологът Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч “.

„ Преди изборите на 11 юли имаше 60% очакване, че ще се сформира държавно управление. Основната отговорност падаше върху Има Такъв Народ като първа политическа мощ. Разочарованието от метода, по който се водеха договарянията и резултата – водят до значителен спад “, добави специалистът.

Политологът Димитър Ганев от „ Тренд “ се съгласи, че това е повода за отрицателната наклонност в доверието към партията на Слави Трифонов.

Относно рецензията на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов към социолозите, че не познават в своите прогнози. Димитрова съобщи, че заобикаля да спори с политици, като напомни, че от „ Алфа рисърч “ са предположили, че ще има фотофиниш на изборите от 11 юли и прогнозата им се е сбъднала.

Снимка: btvnovinite.bg

„ При екзитпола питаме: „ Кога взехте решение за кого да гласувате? “. Решението идва или в самия ден или в последните няколко дни. Никога не сме казвали, че нашите прогнози са резултатът. Няма нищо по-логично от това един политик като види, че доверието в неговата групировка спада, да се опита да го увеличи по някакъв метод и да каже: „ Не е правилно “, разяснява Ганев и добави, че има в действителност грешки в обявата му “.

На въпрос дали новата групировка към някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще пожъне триумф на идните парламентарни избори, Димитрова изясни, че главният въпрос е за резултата на Има Такъв Народ и „ Продължаваме промяната “.

„ Тези планове са антиподи. От информационната стилистика до същността на партиите. В единия случай виждаме един ядосан водач, който наставлява посредством „ Facebook “ постове. От другата страна – един водач, който не стопира да „ пръска “ сексапил, усмивки и който не се кара, а съблазнява с кафе и мекици. Това са два радикално разнообразни плана, които за къс интервал прегрупират политическото пространство “, съобщи социологът.

„ Според мен има и една качествена разлика – в предходните две Народни събрания „ Демократична България “ съумя да си извоюва статута на групировка, която може да легитимира избрана коалиция или форма на ръководство. Различното е, че Демократична България губи контрола на този статут. Петков и Василев са вторият индивид, който може да легитимира идващ постоянен кабинет “, разяснява Ганев.

Какво демонстрират изследванията?

Изследването на „ Алфа рисърч “ е финансирано от самата организация и е извършено сред 8-15 септември измежду 1017 пълнолетни жители посредством директно изявление. То демонстрира, че в случай че изборите бяха през днешния ден първа политическа мощ щеше да е ГЕРБ с 21,1%, Има Такъв Народ – 16,9%, Българска социалистическа партия – 16,5%, Демократична България –13,2%, Движение за права и свободи – 9,6%, „ Изправи се БГ! Ние идваме “ са на ръба с 4,1%.

Социологическо изследване на „ Тренд “ е направено по поръчка на вестник „ 24 часа “ сред 8 и 15 септември посредством изявленията „ лице в лице “ с таблет измежду 1012 души на възраст над 18 година

Електоралните настройки демонстрират, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма поддръжка (24,4%), на второ място са „ ИТН “ (17,5%) и трети – Българска социалистическа партия (16,6%). Следват Движение за права и свободи (9,3%), новата групировка на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „ Демократична България “ (8,5%). Под 4-процентовата преграда, само че в границите на статистическата неточност са „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР