Нестле отчете резултатите на групата за 2021 г.• Органичният ръст

...
Нестле отчете резултатите на групата за 2021 г.• Органичният ръст
Коментари Харесай

Нестле отчита резултатите на Групата за 2021 година

Нестле регистрира резултатите на групата за 2021 година

• Органичният растеж доближава 7,5%, с действителен вътрешен растеж (RIG) от 5,5% и растеж в цените 2,0%. Ръстът е подсилен от продължаващия позитивен тренд в продажбите на дребно, постоянното възобновяване на каналите за консумация отвън дома, нарасналите цени и повишаването на пазарния дял.

• Общите регистрирани продажби се усилват с 3,3% до 87,1 милиарда швейцарски франка (2020 година: 84,3 милиарда швейцарски франка). Международната търговия понижава продажбите с 1,3%. Продажбата на дялове имат негативно влияние от 2,9%.

• Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност (UTOP) е 17,4%, намалявайки с 30 базисни пункта. Маржът на оперативната облага от комерсиална активност (TOP) понижава с 290 базисни пункта до 14,0% на отчетна база, което значително отразява обезценките, свързани с бизнеса Wyeth.

• Печалбата на акция се усилва с 5,8% в непрекъсната валута и с 5,1% на отчетна база до 4,42 швейцарски франка. Печалбата на акция се усилва с 41,1% до 6,06 швейцарски франка на отчетна база, отразявайки основно облагата от продажбата на акциите в L’Oréal.

• Свободният паричен поток понижава с 14,9% до 8,7 милиарда швейцарски франка, което се дължи основно на краткотрайно по-високите финансови разноски и равнища на материалните ресурси.

• Съветът предлага дял от 2,80 швейцарски франка на акция, нарастване от 5 сантима, отбелязвайки 27 поредни години на растеж на дивидентите. Общо 13,9 милиарда швейцарски франка са върнати на акционерите през 2021 година посредством композиция от дивиденти и назад изкупуване на акции.

• Постоянен прогрес в ръководството на портфолиото. Ротацията на портфолиото от 2017 година понастоящем възлиза на към 20% от общите продажби за 2017 година

Прогноза за 2022 година: чакаме растеж на органичните продажби към 5% и марж на оперативната облага от съществена комерсиална активност сред 17,0% и 17,5%. Очаква се главната облага на акции в непрекъсната валута и финансовата успеваемост да се усилят.

• Средносрочна вероятност: резистентен междинен едноцифрен органически растеж на продажбите. Непрекъснати умерени усъвършенствания на маржа на оперативната облага от съществена комерсиална активност. Продължаващо рационално систематизиране на капитала и усъвършенствания на финансовата успеваемост.

Резултати на Групата



* Данните за 2020 година са преизчислени след разкриването на Nestlé Health Science и Nespresso като независими сегменти от 2021 година нататък (преди това комбинирани и показани в Други дейности).

Марк Шнайдер, Главен изпълнителен шеф на Нестле, разяснява: „ През 2021 година останахме фокусирани върху осъществяването на нашата дълготрайна тактика и усилването на вложенията в растежа, като в това време се адаптирахме по отношение на провокациите на световната верига за доставки. Органичният ни растеж бе мощен, с широкообхватно нарастване на пазарния дял, в резултат на дисциплинирано осъществяване, бързи нововъведения и нараснала цифровизация. Ограничихме въздействието на изключителната инфлация в цените посредством усърдно ръководство на разноските и отговорно ценообразуване. Стабилният ни растеж на главната облага на акция демонстрира устойчивостта на нашия модел за основаване на стойност. Целият екип на Нестле показва неизменност и сръчност за образец в една предизвикателна среда.

Развитието на портфолиото ни продължи, като се фокусирахме върху категории с атрактивни благоприятни условия за растеж и диференцирани оферти. Последните образци включват придобиването на главните марки на The Bountiful Company и продажбата на главните марки вода в Северна Америка.

Нашата стратегия за резистентност напредна още повече, защото подобряваме благосъстоянието на нашите консуматори, и укрепването на селскостопанските общности в нашите вериги за доставки.

Продължихме да сътворяваме стойност за нашите акционери посредством дисциплинирано систематизиране на капитала, непрекъснато възходящи дивиденти и доста назад изкупуване на акции. Продължавайки напред, ние сме уверени в силата на нашия модел за основаване на стойност. “

Петър Стоилов, изпълнителен шеф на Нестле България разяснява:

2021 година беше сполучлива за Нестле България макар предизвикателната макроикономическа конюнктура, повлияна от пандемията. Постигнахме 7,3% органически растеж, действителен вътрешен растеж от 6,8%  и позитивен растеж в цени от +0,5%. Това показване е по-добро от общото за зоната и сме горди с това.  Двуцифрен органически растеж отбелязаха  бизнесите Храна за домашни любимци, Детско хранене и Nestlé Professional. Кулинарният бизнес и бизнесът с питиета способстваха за положителните резултати със постоянен органически растеж. Добро показване имаше и в каналите на реализация на Ключови клиенти, Дистрибутори и Търговци на едро. След провокациите на 2020  забележителен растеж се следи и в каналите за продажба отвън дома и положително показване в електронната търговия.

През 2021 Нестле България регистрира най-хубавия двуцифров марж на оперативната облага за последните пет години, фокусирайки се върху развиването на портфолиото и оптимизацията на разноските.

И през предходната година Нестле България показва резистентност в условия на променлива икономическа среда, като в това време направи обилни вложения за бъдещия разцвет на компанията, усилване на стратегическото ръководство и усъвършенстване структурата на компанията на всички равнища. Това дружно с непрекъснатото насърчаване на нашите чиновници, утвърди позицията ни като водеща компания в България и на здравословния метод на живот. “

Нова  конструкция на зоните

От 1 януари 2022 година компанията е проведена в пет зони: Зона Северна Америка, Зона Латинска Америка, Зона Европа, Зона Азия, Океания и Африка и Зона Голям Китай. Нестле ще регистрира продажбите и растежа на новата зонова конструкция за първи път на 21 април 2022 година

Новата конструкция ще ускори пазарния метод на компанията и ще усъвършенства способността на Нестле да печели в една бързо изменяща се среда. Това също по този начин акцентира дълбокия ангажимент на компанията да успее във всички елементи на света, в това число двата й водещи пазара  Северна Америка и Голям Китай.

Зона Европа, Близкия Изток и Северна Африка (EMENA)

7,2% органически растеж: 6,0% действителен вътрешен растеж (RIG); 1,2% растеж в цените.

Западна Европа бележи междинен едноцифрен органически растеж със мощен действителен вътрешен растеж и леко позитивен растеж в цените.

Централна и Източна Европа бележат двуцифрен органически растеж със мощен действителен вътрешен растеж и позитивен растеж в цените.

Близкият изток, Северна Африка, Турция и Израел регистрират висок едноцифрен органически растеж, с уравновесен принос от действителния вътрешен растеж и растежа в цените.

Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност понижава с 10 базисни пункта до 18,5%.

Органичният растеж доближава 7,2%, със мощен действителен вътрешен растеж от 6,0%, подсилен от размера и микса. Ръстът в цените се покачва с 1,2%, при 2,5% през четвъртото тримесечие. Нетните изтегляния на вложения понижават продажбите с 2,2%, което значително е обвързвано с продажбата на бизнеса с салами Herta, отчасти обезщетено от придобиването на Mindful Chef и Lily’s Kitchen. Международната търговия оказва негативно влияние върху продажбите с 0,6%. Отчетените продажби в Зона Европа, Близкия Изток и Северна Африка се усилват с 4,5% до 21,1 милиарда швейцарски франка.

Зона Европа, Близкия Изток и Северна Африка регистрира висок едноцифрен органически растеж, достигайки най-високото равнище през последното десетилетие. Ръстът е подсилен от продължаващата еволюция на портфолиото към бързо разрастващи се категории и канали, както и от нововъведенията. Всички пазари бележат позитивен растеж, със мощно развиване на продажбите, водени от Обединеното кралство, Русия, Италия и Франция. Зоната продължава да регистрира широкообхватно повишаване на пазарния дял, изключително при храните за домашни любимци, кафето, амбиентните и охладените готварски артикули.

По категория артикули, храните за домашни любимци с марката Purina бележат двуцифрен растеж, воден от първокласните марки Gourmet, Felix и Purina Pro Plan, както и ветеринарните артикули.Всички канали бележат растеж, изключително в електронната търговия и профилираните магазини за домашни любимци. Продажбите в нови платформи за растеж Tails.com, Lily’s Kitchen и Terra Canis дружно се усилват с близо 40%. Продажбите при кафето нарастват с висок едноцифрен ритъм, подсилен от мощния подтик при продуктите за консумация вкъщи Nescafé и Starbucks. Nestlé Professional регистрира мощен двуцифрен растеж, подкрепят от още по-стабилното възобновяване при каналите отвън дома, изключително при кафето. Водите бележат висок едноцифрен растеж, воден от S.Pellegrino, както и Nestlé Pure Life в Близкия изток и Северна Африка. Продажбите при шоколадовите произведения нарастват със междинен едноцифрен ритъм, водени от KitKat. Готварските артикули регистрират невисок едноцифрен растеж, с висока база за съпоставяне за Maggi. Продажбите при Garden Gourmet и Mindful Chef не престават да порастват с двуцифрен ритъм. Garden Gourmet Vuna, неотдавна лансираната опция за риба звук на растителна основа, се радва на огромно търсене. Детското хранене бележи позитивен растеж, с непрестанно увеличение на пазарния дял, макар по-ниската раждаемост в подтекста на пандемията.

Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност на Зоната понижава с 10 базисни пункта. Инфлацията в цените и увеличените вложения в растежа надалеч компенсират оперативния ливъридж и продуктовия микс.

 

 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР