Нестле България покани партньорите на инициативата Залесяваме активно“ в лицето

...
Нестле България покани партньорите на инициативата Залесяваме активно“ в лицето
Коментари Харесай

Нестле България и Община Стамболово залесиха 31 дка пожароустойчиви дървесни видове

Нестле България предложения сътрудниците на самодейността „ Залесяваме интензивно “ в лицето на кмета на Стамболово и неговите заместници, кмета на най-близкото до опожарения регион село Пчелари, представители на общината и горското стопанство, заместник-министъра на земеделието Мирослав Маринов и представители на медиите дружно да видят на място и да се поздравят за постигнатия досега резултат: 21 000 засадени фиданки от противопожарни локални дървесни типове, с които се възвръщат 30675 дкаот опожарената през 2014 г.гора на Стамболово.

Ангажиментът на компанията не стопира до тук, а продължава с 2-годишна дейна грижа, която да подсигури цялостното залесяване и израстване на 80% от залесените фиданки.

„ Днес сме се събрали да отбележим началото на една нова гора, а не нейния край, както беше преди няколко години. Това демонстрира, че самодейността на Нестле България е добра и би трябвало да продължи. Защото когато губим гора, губим освен дърветата, само че и всички живи същества в нея, цялото биоразнообразие “, сподели кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз.



Общинските горски територии в България са общо 4 418 580 дка, а средногодишно в страната се регистрират по 451 горски пожари, които годишно засягат 47000 дка, огромна част от които не могат да се възстановят независимо. Инициативата SOS Залесяване цели да помогне точно на тях с дарителски фонд, който да спомага за залесяването на невъзобновяемите опожарени горски терени.

„ Проектът с Община Стамболово беше провокационен, само че и въодушевяващ, а нараствания фонд за залесяване се надяваме да провокира вниманието и желанието от 265-те общини в България да го завоюват и употребяват за тяхна лична залесителна стратегия “,каза госпожа Нели Ангелова.

Тявръчи на кмета на Стамболово Аднан Йълдъз лопата, която той алегорично да съобщи на кмета на общината, спечелила състезанието като знак на последователност с благопожелание и идната задача да е по този начин сполучлива.

Правилата за присъединяване в състезанието и критериите за оценка на плановете ще бъдат публично оповестени в границите на месец април на уеб страницата на Нестле България, както и през каналите на НСОРБ, която е формален сътрудник на самодейността. Срокът за кандидатстване с планове за залесяване е два месеца, а един месец след оповестяването на спечелилия, той ще има достъп до дарителския фонд от 60 000 лв. наНестле България, с които да се залесят най-малко още 30 декара горска повърхност.

Повече информация за самодейността:

Инициативата „ Залесяваме интензивно “ на Нестле България е част от световния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 година в регионите, от които набира първични материали за своите артикули.

През 2022 година Нестле България стартира самодейността “Залесяваме Активно ” с доброволческа акция, вследствие на която над 500 доброволци засаждат 10 000 дървета в Новата гора на София.

Година по-късно самодейността прераства в дарителска акция с фонд от 50 000 лева, чиято първамисия „ SOS Залесяване 2023 “ е възобновяване на 30 декара от опожарените гори на Стамболово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР