Несправедливо е, според мен, да се глобява кметът за това,

...
Несправедливо е, според мен, да се глобява кметът за това,
Коментари Харесай

Славка Чакърова: С въвеждането на глоби кметовете ще сме в позицията на потенциални нарушители

Несправедливо е, съгласно мен, да се глобява кметът за това, че не е осъществил нещо в обитаемоте места, защото няма съответните доходи, които да са постъпили в бюджета на общината , съобщи пред медии кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Тя изрично не утвърждава измененията , залегнали в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, като се изключи плануваното присъединяване на селски кметове в комисии по възлагане на публични поръчки, когато касаят техните обитаеми места.
Процедурата по публични съвещания на измененията е открита от Министерството на финансите в края на месец ноември и би трябвало да завърши на 27 декември. Измененията в ЗМСМА са направени по отношение на митингите на селските кметове.
Една от значителните промени е, че в общинските бюджети ще се утвърждават обособени бюджети на кметствата , а при несъблюдение на заложените вложения кметовете ще бъдат глобявани от общинските препоръки с 500 до 2000 лв., а при наново нарушаване санкцията е в двоен размер.
Другата е, че когато се финансират обекти на територията на съответното село, кметът или упълномощено от него лице ще бъде включен като представител на възложителя в комисиите по Закона за публични поръчки и ще вземат участие пълноценно в тях от началото до края на процедурата.
Според Чакърова с въвеждането на санкции градоначалниците постоянно ще са в позиция на евентуални извършители, защото са подвластен за осъществяването им от приходите в общината, а когато те не са изпълнени в цялостния размер, заложен в бюджета, не могат да се създадат и съответните разноски по него.
" За никой не е загадка, че общините имаме недобори на налозите и таксите. Не сме комерсиално сдружение, нямаме други доходи. Кметовете и в този момент носим отговорност за съблюдаване на бюджетите и при правенето му се съобразяваме с настояванията на кметствата. Кметовете постоянно участват на разискването му и техните потребности са намирали отражение в бюджета на община Чепеларе “, разяснява Чакърова.
Тя добави, че от общинския бюджет се поемат разноските за заплати, осигуровки, сметоизвозване, сметоизвозване, зимно поддържане и снегопочистване, а в финансовата стратегия са включени обекти във всяко обитаемо място.
„ Винаги съм се старала при правене на финансовата стратегия да се съобразяваме с настояванията на жителите, само че също и с размера на финансовата стратегия, според одобрен предел. По него подреждаме обектите по цели. В частта на финансовата стратегия изпълняваме на 100% заложените действия , тъй като те са избрани от страната. Но защото тези средства не са задоволителни, другите източници за осъществяване на вложения в обитаемоте места са съответните стратегии. Такива планове реализирахме в селата Проглед и Хвойна, идната година ще създадем и в други села. Разбирам кметовете на обитаемоте места, че желаят да осъществят повече неща, само че разполагаме с дадена финансова рамка, която ни лимитира всички. Проблемът е, че потребностите на обитаемоте места и общинския център са доста повече от действителните благоприятни условия на една община ", сподели Чакърова.
Справка в уеб страницата на НСОРБ сочи, че в края на ноември изпълнителният шеф на сдружението Силвия Георгиева е изпратила писма до кметовете на общини, с което ги приканва да вземат участие в разискването на плануваните промени, с цел да изработят обща тактика на сдружението.
Вчера обаче от НСОРБ е разпратено ново писмо с настоятелно искане за мнения на общинските кметове, тъй като доста малко кметове са реагирали до момента .
„ Този път бихме желали да бъде изразена позицията на кмета на общината или на ръководителя на общинския съвет, а не на специалисти от администрацията “, се сочи във вчерашното писмо. От кметовете се изисква да попълнят анкетните карти до 20 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР