Нещо невиждано се случи тези дни на язовир Голям Беглик

...
Нещо невиждано се случи тези дни на язовир Голям Беглик
Коментари Харесай

 Уловиха НАЙ-ОГРОМНАТА пъстърва в България! 

Нещо невиждано се случи тези дни на язовир " Голям Беглик " в Родопите! Рекордно огромна балканска пъстърва се закачи на въдицата на риболовци, научи първи " България Днес ". Трофейният образец е напът да бие всички върхове до момента. Чудовищното рибище заковава кантара на 11, 250 кг. Туловището на пъстървата е дълго цели 89 см, а в най-широката си част е 65 см. Водният великан се закача на въдицата на майстора Борислав Манолов (49).

Сезонът за лов на риба на пъстърва към този момент започва на 1 февруари. Компания от петима софийски рибари вземат решение да открият годината на излет в Родопите. Те отсядат в хижа " Хайдутите ", а на идната заран щурмуват заледените ръкави на язовира. Рибарите разпробиват дупки в местността Чатъма. Ледът тук-там доближава до над 20 см, само че отвън заливите може да изтънее до 4-5 см поради газови дупки, тъй че вниманието там би трябвало да е извънредно нараснало.


Групата залага въдици с тапи за щука, а като стръв са употребявани живи 10-сантиметрови каракудки. Първоначално риболовът е слаб. Хващат единствено няколко костура и дребни щуки.

" Бяхме уверени, че в риболова си би трябвало самообладание и не се отказахме. Последва гневен удар и чакахме едра щука. Започна тежка позиционна борба с доста огромна и мощна риба. След тридесетина минути я издигнахме до леда. Оказа се невероятно да я измъкнем през безнадеждно тясната дупка ", описа пред " България Днес " един от риболовците в групата, който взе участие в екшъна - Христо Станев (56).


Налага се незабавно и скоростно дупката в леда да се уголемява с ледобура, с цел да може трофейният улов да излезе. Все отново Христо съумява да докопа рибата и след към час битка водният колос към този момент е върху леда. Майсторите издават и печелившия такъм, с който е хваната пъстървата. Въдицата е била с влакно от флуорокарбон, което е невидимо за рибите, а куката с размер 2/0.


За страдание, рибата умира бързо след нанесените рани от съпротивата и нямало метод да я освободят невредима. Затова риболовците вземат решение да я увековечат, като я препарират. Гигантската пъстърва към този момент е дадена на известен занаятчия препаратор от град Батак на име Стефан. Има концепция трофеят да бъде безплатно дарен на локалния музей, където да стане притежание на всеки, който има предпочитание да го види.

Реклама

През годините са улавяни и други впечатляващи балкански пъстърви. В планинските реки тези риби рядко надвишават 2-3 кг, само че в някои езера размерите им стават внушителни. През 2016 година предприемачът Константин Чомаков от Дупница вади " балканка ", за която твърди, че е с тегло 14, 3 кг. Удивителният улов е на язовир " Дяково ". Рибата обаче не е документирана по формалния ред, а след това е разфасована и изядена.

България претендира, че държи формалния връх за най-голяма балканска пъстърва, уловена законно с въдица и макара от езеро. Удивителната слука спохожда Атанас Латев от град Батак през 1980 година. Запаленият риболовец замята кукичката в същия язовир - " Голям Беглик ", който по това време към момента носи името " Васил Коларов ". Рибата колос тежи 11, 100 кг и е дълга цели 97 сантиметра. Трофеят е препариран и две години по-късно е показан за първи път на Световно ловно ревю в Пловдив. Именно там рибата е публично приета за нов международен връх. Атанас Латев получава златен орден и специфична грамота за улова си. Поздравен е персонално от тогавашния държавен водач Тодор Живков. Трофеят обаче изчезва мистериозно и през днешния ден никой не знае къде се намира.

По предварителни данни новият улов бие като килограми този на Латев.

Преди време има скимване чудовищната риба да се обитава в особено основан Музей на пъстървата. Идеята е на дългогодишния организатор на пещерата " Дяволското гърло " Костадин Хаджийски. Експонатът би трябвало да бъде гвоздеят в експозиция край девинското село Триград. Трофеят обаче се изпарява.

У нас не се води публична статистика за уловените най-големи балкански пъстърви. Във безконечната ранглиста на профилирания вестник " Рибар " върхът се държи от образец с тегло 6, 67 кг. Той е уловен през 2016 година от язовир " Цанков камък ".

36 кг е най-огромната балканска пъстърва, виждана в миналото в международен мащаб. Рекордът не е приет за формален, защото не е документиран. Знае се единствено, че водното страшилище е извадено от езерото Хейс в Съединени американски щати. Най-голямата пъстърва на планетата, запечатана на фотография, е хваната през 1958 година в язовир " Локве ", Хърватска. Тя тежи цели 25, 50 кг и е дълга 124 см. Трофеят не е уловен с въдица и макара, което го прави по-малко скъп. През 2009 година от река Манисти, Мичиган, с въдица е измъкната пъстърва с тегло 18, 8 кг.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР