Несъмнено Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани.

...
Несъмнено Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани.
Коментари Харесай

Захариева: Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните

Несъмнено Берлинският развой ще форсира европейската интеграция на Западните Балкани. Нещо повече – тази самодейност добавя, а не замества европейската вероятност на шестте страни.
С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към шестимата си сътрудници от Западните Балкани и от Англия, Австрия, Германия, Италия, Франция, Полша, Хърватия и Словения. Те се събраха на конференция в Лондон в границите на Петата среща на върха на Берлинския развой, която ще се организира на следващия ден, оповестиха от Министерство на външните работи.
Захариева напомни, че точно европейската вероятност е главният тласък за всички позитивни развития в района от последната година. „ За това време постигнахме доста – Договорът за добросъседство сред България и Република Македония, съглашението за името сред Атина и Скопие, тактиката за съгласуваност на шестте страни, Софийската среща на върха и дневен ред за Западните Балкани, последвани от решението за започване на договаряния с Албания и Република Македония, както и редица новаторски решения в районното съдействие в границите на ПСЮИЕ “, уточни първият ни посланик, като акцентира, че даже единствено консенсусът измежду 28-те страни-членки за последното решение в Съвет Общи въпроси е към този момент триумф. „ Благодаря на сътрудниците си от Англия, Германия и другите ни другари, с които дружно убедихме останалите колебаещи се страни в Европейски Съюз, че решението за начало на договарянията е от изгода за всички “, сподели Екатерина Захариева.
Тя акцентира основното значение на тематиките, върху които ще се концентрира Лондонската среща - сигурност, миграция, младежи, само че двустранни връзки и помиряване.
„ Последното е наложително изискване за страните от района при започване на европейската им интеграция. Без решение на отворените двустранни въпроси сред страните в района процесът на разширение не може да се случи “, добави министър Захариева.
По думите й Берлинският развой и срещи като днешната, в която вземат участие и представители на гражданското общество, младежките организации и започващи компании, оказват помощ да се резервира фокусът върху Западните Балкани и след края на Българското председателство и идващите австрийско и румънско.
Инициативата бе стартирана през 2014 година от канцлера на Германия Ангела Меркел. Оттогава всяка година се организира среща на върха на участващите страни. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха утвърдени вложения на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат обезпечени от Европейски Съюз, а останалата част – от заеми от Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, както и посредством национално съфинансиране от страните от Западните Балкани. Сред утвърдените през 2017 година планове бяха газовият интерконектор сред Сърбия и България, железопътна връзка сред страната ни и Република Македония като част от транспортен кулоар №8, както и железопътната връзка сред България и Сърбия в границите на европейския кулоар №10.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР