Нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за

...
Нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за
Коментари Харесай

А1: Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила

Нерешителното държание на българските институции прераства в действителна опасност за пазарните правила за лоялна конкуренция

Обявеното на 9.11.2023 година желание от притежателя на United Group за придобиване на Булсатком публично удостоверява схемата, за която А1 и други пазарни играчи алармираха още в края на предходната година. Тогава предупредихме обществено, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от сегашния му притежател, който го е купил със заем от United Group, декларират от А1.

Ето и цялото изказване на мобилния оператор:

Ако договорката бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се сътвори невиждана централизация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, откакто United Group към този момент е притежател на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще докара до господстващо състояние с надзор както на безплатното и платено ТВ наличие, по този начин и на неговото разпространяване, което слага в риск свободния избор на потребителите на снабдител на ТВ, интернет и медийно наличие.
 Визуализацията от А1
Изумени сме от метода, по който Виваком прави следващ опит за консолидация на пазара, без значение, че Комисия за защита на конкуренцията и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 година притежателят на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком посредством подставено лице, предоставяйки му заем в цялостния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, United Group обществено отхвърли да има такива планове. От самото начало беше ясно, че United Group употребява поредност от преводи като заслон, с цел да прикрие плануваното придобиване на директен надзор над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното утвърждение на договорката. След подадените сигнали Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция, която още няма резултати. Анонсът за евентуална договорка на United Group e зле затулен опит да се потули пропуща им да нотифицират Комисия за защита на конкуренцията още през 2022 година и по този начин да избегнат евентуални санкции от Комисията в голям размер.

За страдание нерешителното държание на българските институции прераства в действителна опасност за пазарните правила за лоялна конкуренция. Ако оповестената договорка за Булсатком бъде утвърдена, Виваком ще получи преобладаваща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги посредством серия от съмнителни бизнес интервенции, което ще ощети крайните консуматори и пазарната конкуренция.

Апелираме за незабавна и съответна интервенция на регулатора, която да даде явен сигнал към вложителите и пазара, че разпоредбите важат за всички играчи и се предизвиква честната конкуренция. Ние ще апелираме и ще продължим да сезираме за протичащото се способените български и европейски институции.

За да може всеки самичък да наблюдава главните интервенции по опитите за придобиване на Булсатком и да реши по какъв начин тя ще се отрази на развиването на пазара, цените, нововъведенията и на него самия като консуматор, сме показали информацията в инфографика.

Платено съдържание
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР