Нередовно е заседанието на Областния съвет на БСП в Пловдив,

...
Нередовно е заседанието на Областния съвет на БСП в Пловдив,
Коментари Харесай

Контролната комисия на БСП обяви свикания от Георги Гергов областен съвет в Пловдив за нелегитимен

Нередовно е съвещанието на Областния съвет на Българска социалистическа партия в Пловдив, свикано от Георги Гергов, а решенията му и новоизбраният регионален ръководител Атанас Петков са нелегитимни. Това е заключението на Общопартийната контролна комисия /ОПКК/ на Българска социалистическа партия, която прегледа случая поради подадени няколко тъжби за съществени нарушавания при провеждането му. В тях са посочени следните претекстове: присъственият лист е повърхностен, има фалшифицирани подписи, липсва нужният кворум.

В присъствения лист на Пловдивския партиен конгрес на 11 ноември са попадали 75 партийци, само че не са вписани двама членове на ОблС с право на наличие, е открила ОПКК. Протоколът от съвещанието демонстрира, че са участвали 39 членове, от тях четирима онлайн, е установила Комисията. Участието „ онлайн “ е било с позвъняване по телефона, съгласно участвали там социалисти, чиито показания са доказани от инспекцията на ОПКК.

Констатирано е, че уредниците не са се съобразили с решението на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия за отсрочване на съвещанията на регионалните препоръки на Българска социалистическа партия в състав над 30 членове, признато на 10 ноември по отношение на епидемиологичните ограничения.

Комисията е предложила да се свика ново съвещание на Областния съвет на Българска социалистическа партия в Пловдив след уточняване състава и числеността му, според Устава на партията. Комисията предлага да бъде осъществена цялостна инспекция за организационното положение на общинските и районни организации в област и град Пловдив.

Преди няколко дни членове на Пловдивския регионален съвет и ИБ на Общински съвет на Българска социалистическа партия Карлово, Първомай, Раковски, “Родопи “, Сопот, Съединение и Асеновград изпратиха декларация до "Позитано " 20 по отношение на извършеното на 11.11.2020 година учредително съвещание на Областния съвет.

В нея те декларират, че са изрично срещу систематичните опити на част от актива на регионалната организация на БСП-Пловдив да се влага в разделяне и опълчване, както и с противоуставни дейности да се внася разделяне сред партийните организации в региона.

„ Една част от регионалното управление на Българска социалистическа партия в Пловдив, както и досегашният регионален ръководител на Българска социалистическа партия Георги Гергов, от дълго време жестоко нарушават устава на Партията, отхвърлят да признаят решения на управителните органи на партията и не престават да основават разграничителни линии сред управлението, партийните членове и партийните организации “, написаха те в декларацията.

По думите им регионалното управление на Българска социалистическа партия в Пловдив е свикало изцяло нелегитимно учредително съвещание на Областния съвет, без кворум за взимане на решения. С потреблението на непозволени от Устава на Българска социалистическа партия дейности те не са позволили да вземат участие в съвещанието всички членове на Областния съвет.

„ Настояваме да понесат лични отговорности за нарочното неспазване решението на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, взето и публикувано до всички на 10.11.2020 година Въпросното събиране е поредност от операции и груби нарушавания “, считат членовете на регионалния съвет.

Тези дейности подтикват подписалите декларацията ясно да заяват своята позиция: „ Членовете на Българска социалистическа партия от област Пловдив с присъединяване си в директния избор за ръководител на партията ясно показаха своята воля за поддръжка за Корнелия Нинова и изрично заявяваме, че пловдивското партийно събитие от 11.11.2020г. никога не е в унисон с духа на 50-ия конгрес. Време е да се спрат опитите за игрички на вътрешнопартийната съпротива и ръководещите. Време е изрично да кажем „ не “ на зависимостите в партията и да покажем, че публичният интерес е над персоналния, и че няма да допуснем никой да употребява партията за персонални ползи “, се споделя още в декларацията.

Недоволните отдръпват политическото си доверие от досегашните членове на управлението на регионалния съвет и членове на националния съвет Атанас Петков, Галин Дурев и Александра Берданкова и упорстват за законно съвещание на новосформирания Пловдивски Областен съвет на Българска социалистическа партия.

Контролната комисия прегледа и случая във Варна, при който пострада ръководителят на Българска социалистическа партия в Долни Чифлик. ОПКК остро осъжда акта на принуждение от депутата от левицата Иван Д. Иванов против Валентин Вълчев – ръководител на Общински съвет на Българска социалистическа партия в Долни Чифлик и предлага на Народно събрание на Българска социалистическа партия той да бъде изключен от партията.

Върху ръководителя на структурата във Варненската община Долни Чифлик повече от година е оказван напън от народния представител Иван Д. Иванов и от регионалния ръководител Цонко Цонев, съгласно очевидци и самия Валентин Вълчев. Върху него е нанесен побой на 20 октомври във Варна, когато е брутално пребит от трима мъже, доведени персонално от Иван Димов Иванов, който участвал на насилието като гарант.

Градският съвет на Българска социалистическа партия – Варна излезе с позиция, където се показват и други случаи, в които Иван Д. Иванов е отправял закани. Доверието от Иванов бе снето от Градската организация във Варна незабавно след похищението върху Валентин Вълчев.

По случая има формирано досъдебно произвеждане, което заради присъединяване на депутат е изпратено по подготвеност от Варненската до софийска градска прокуратура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР