Неравнопоставеност при разпределението на сумите по индексацията на договорите за

...
Неравнопоставеност при разпределението на сумите по индексацията на договорите за
Коментари Харесай

Индексацията на пътните договори - не за всички и не по равно

Неравнопоставеност при разпределението на сумите по индексацията на договорите за строителство Демократична България желаеха нови ремонти в Закон за обществените поръчки, които да регламентират индексацията, виждайки няколко казуса в досегашната методика Голяма част от милионите средства отиват при познати компании от съмнителни кръгове
Поправките в Закона за публичните поръчки, които регламентират индексациите на договорите, рамковите съглашения, както и тези по инхаус процедурите, по които се строи автомагистрала " Хемус " бяха направени посредством преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета за публичните. Те провокираха съществено напрежение в ръководещото болшинство в последната предпразнична седмица поради възраженията на депутатите от " Демократична България " (ДБ), които се въздържаха при окончателното гласоподаване в пленарната зала предишния четвъртък.

Това стана откакто народни представители от по-малкия сътрудник на Политическа партия се срещнаха с финансовия министър Асен Василев и с районния министър Андрей Цеков в опит да ги убедят, че има заплаха част от текстовете да основат предпоставки за неравнопоставеност сред компаниите при приемането на сумите от индексацията и корупционен риск доколкото решението коя компания да бъде обезщетена предпочитано е на министъра на съответното ведомство.

След като получиха безапелационен отвод от Василев текстовете да бъдат изменени, депутати от Демократична България внесоха свои ремонти за по-голяма транспарантно, които бяха подкрепени в пленарната зала. Но все пак депутатите от обединяването се въздържаха при гласуването на целия параграф, с който се урежда въпроса с идексацията в закона за публичните поръчки, защото в него дейно нищо не се промени.
Реклама Какъв беше казусът
Най-общо в в началото оферти от финансовото министерство законопроект за бюджета се предвиждаше на индексация да подлежат освен договорите за строителство на пътища на Агенция " Пътна инфраструктура " и Министерство на регионалното развитие, само че и договорите на останалите ведомства и общините, за което обаче ще се изисква голям финансов запас от страната. А когато няма задоволително средства за изплащането на всички желани от компаниите индексации, решението кое сдружение да бъде обезщетено да се взема според направената и по времето на служебния кабинет на Румен Радев през септември 2022 година

Освен това текстовете предвиждаха цената на индексациите за договорите за публични поръчки и рамковите съглашения, свързани с инфлацията, да е до 50% от цената на контракта или рамковото съглашение. Според депутати от Демократична България обаче по този начин препоръчана поправката изключва инхаус процедурите, което позволяваше безлимитното им финансиране.
Кой изяжда баницата
" Изплащането на индексациите по договорите със сторителите си е чиста спекулация ", разяснява за " Капитал " представител от сектора. Такова усещане оставя и методът на систематизиране на индексацията на договорите, а точно на неразбираем принцип и по неразбираеми правила.

Така съгласно справката на депутатите от Демократична България за индексация по контракти за главен ремонт страната е платила до момента малко над 250 млн. лева От тях половината са разпределени най-вече при консорциуми с присъединяване на три компании - ), които пък от своя страна са свързани с предприемача и различен огромен представител на сектора " Европейски пътища ".
Реклама
Подобно е ситуацията и при договорите за пътна поддръжка, където най-големи индексации са получили обединявания с съществени участници " Пътинженерингстрой - Т ", Европейски пътища и " ПСТ Груп ". По тези контракти за 2022-а и 2023 година единствено за индексации са изплатени 704.9 млн. лева

" Има цялостна неправда във връзка с разпределението на средствата ", разяснява още източникът. " Само за информация, при нас един звук асфалт, с който сме изпълнявали главните поправки струваше сред 80 и 90 лева, при избрани компании той струваше 200 до 300 лева по договорите им и все пак, на тях им изплатиха индексации и върху тези цени ", добави още строителят.

В коментара си за " Капитал " още източникът добави, че в действителност през последните три години и тръжните процедури са манипулирани, и самите контракти, и сключваните в следствие анекси, а в този момент и индексациите са манипулирани.

На част от договорите, които са подписани преди пет години, само че са приключени в този момент, на настоящите цени на строителните материали, в действителност индексацията е изплатена в този момент, което на процедура дава отговор на цялостната идея и концепция на постановлението и методиката за индексация на договорите за строителство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР