Неработещото училище отваря врати отново за необичаен учебен ден, който

...
Неработещото училище отваря врати отново за необичаен учебен ден, който
Коментари Харесай

Старо училище в Голяма Желязна се възражда в международно училище по занаяти и кулинария

Неработещото учебно заведение отваря порти още веднъж за необикновен образователен ден, който ще запознае жителите на района с плана “Шарена фабрика ” и идното възкръсване на основни здания в селото.

Старото учебно заведение в село Голяма Желязна в община Троян отваря още веднъж порти за един ден на 30 септември (събота) , с цел да посрещне поданици на селото и района за един невероятен празник. Поводът е формалното показване на плана, който ще възроди най-важните исторически здания в селото — остарялото учебно заведение, баня и пекарна, и ще ги трансформира в интернационален учебен център по занаяти и кулинария. Специално за представянето основателите от “Шарената задруга ” готвят разнообразна “учебна ” и занимателна стратегия за дребни и огромни. Тя включва работилници с троянски майстори и занаятчии, които ще преподават в бъдещото учебно заведение по занаяти, вкусна храна от преподавателите в кулинарното учебно заведение, както и музикални осъществявания, спортни интензивности и 3D прожекции, които са единствено част от шарената и просветителна стратегия в деня на представянето.

 Петър Кондев
Петър Кондев
Специални посетители и участници в програмата през целия ден са съидейници на плана от Троян и района, като музикантът Вероника Тодорова, волейболната легенда Христо Илиев, футболистът Михаил Иванов, майсторите — бъдещи преподаватели в “Шарената фабрика ” Наталия Билчева, Емилия Емилева, Румен Георгиев, Петър Кондев, Христо Кирилов, Ася Асенова, Буряна Мирчева, Мария Иванова-Бейкър и кулинарните звезди от Братя Хлебари, Street Chefs, Claire Cafe и Механа Кайзера в с. Орешака. Официалната част на събитието от 16 часа ще запознае локалните жители с плана и задачите на учебното заведение, с архитектурните планове за възобновяване на историческите здания и с проекта за промяна на трите основни местоположения.

 Христо Кирилов
Христо Кирилов
Инициаторите Роси Мутафчиева, Анна Българанова и Юри Стайков ще опишат за вдъхновението си и дълготрайните цели на плана, а архитектите Александър Василев, Румяна Павлитова и Владислав Михайлов ще показват архитектурните планове и проекти за възкръсване на постройките и ще създадат тематичен тур из тях. Световноизвестната българска акордеонистка Вероника Тодорова, родом от село Дебнево, ще поздрави всички посетители с музикална стратегия. Бъдещите преподаватели по кулинария в “Шарена Фабрика ” – Грета Цветкова от Claire Cafe, Пресиян Петров от Братя Хлебари, троянецът Петко Цочев и Димитър Добрев от Street Chefs ще предложат тематично меню в другите елементи на деня дружно с кулинарите от обичаната на региона кръчма Кайзера от с. Орешак.

“Вълнуваме се, че пристигна моментът, в който да обявим формалния старт на плана “Шарена фабрика ” пред жителите на село Голяма Желязна. На 30 септември връщаме остарялото учебно заведение към живот за един ден, само че задачата ни е да създадем това дълготрайно. Вярваме, че всяко селско учебно заведение заслужава още веднъж да е цялостно със смисъл и просвета, и че бъдещият интернационален учебен център ще се отрази удобно върху развиването и качеството на живот в целия хубав троянски регион. Очакваме всички в класните стаи, с цел да ги срещнем с нашите сътрудници и преподаватели и да разкажем персонално повече. ” – споделя Росица Мутафчиева, мотор на самодейността “Шарена задруга ”.

 Урок по грънчарство
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР