Неработещи помпи са причината за измирането на рибата в река

...
Неработещи помпи са причината за измирането на рибата в река
Коментари Харесай

Неработещи помпи са причината за измирането на рибата в река Девинска, сигналът за запенването е подаден 2 часа по-късно

Неработещи помпи са повода за измирането на рибата в река Девинска, а сигналът за запенването е подаден най-малко 2 часа по-късно. Това сподели за " Фокус “ инж. Екатерина Гаджева – шеф на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Смолян.

Ето и хронологията на събитията :

" В петък, 4 август получихме сигнал на телефон 112 за съществуване на умряла риба и за запенване на водите на река Девинска. Веднага беше образуван екип от наши сътрудници, от представители на Регионална лаборатория, сътрудници от Басейнова дирекция, с цел да можем да установим по най-бързия метод защо става въпрос. Поради обстоятелството, че сме на разстояние към част от Девин, потърсихме и получихме подпомагане от община Девин и Горско стопанство Извора. Направи се пръв оглед до момента в който пристигнем на място. Когато отидохме на място беше открита една тръба, от която се заустват непречистени води в река Девинска. В следствие в хода на инспекцията е открито, че точно тази тръба е от спешна тръба към помпеното стопанство на " Девин “ ЕАД, защото водите на сдружението се припомпват с тези помпи, които са аварирали към градската канализация. Поради обстоятелството, че помпите не са работили, тази вода непречистена е отишла в реката. Всъщност това е нашата констатация. Показателят, който на място е открит със доста превишение е дейната реакция или така наречен PH, установено в алкалния бранш. Веднага са подхванати ограничения за прекратяване на заустването и то е прекратено. Това е забелязано от всички на място, като за недопускане на наново приключване на води през актуалната тръба все още е направена краткотрайна пломба. Днес ще бъде пломбирано отначало оборудването, с цел да може даже при спешна обстановка при трайна нужда от унищожаване на пломбата да бъдем известени и да знаем защо става въпрос “, разясни инж. Гаджева.

Тя посочи, че има доста и разнообразни типове наказания, в това число и от тяхна страна. Колегите им от Басейнова дирекция вероятно също ще преценяват какви са техните благоприятни условия.

" Това, което е най-важно, ние през днешния ден стартираме административно-наказателно произвеждане с покана и сформиране на установеното нарушаване точно за заустване без позволение. Оттук-нататък, когато са подготвени всички протоколи и когато е подготвена цялата съотносима информация, тъй като в последна сметка не сме имали задоволително оперативно време да изясним всички писмени доказателства съотносими по случая. Акт ще има, наказателно разпореждане ще има, само че най-важното, което би трябвало да се случи е реката да бъде отначало зарибена. В тази посока работим взаимно с представителите на ИАРА. Трябва да се откри какво е правено като зарибяваме, какво е хипотетичното количество умряла риба, с цел да може да се подхващат аналогични ограничения по зарибяване. Така че отвън административно-наказателната мярка ще бъде желано и такова зарибяване от съответните способени структури. Гарантирам, че ще бъде направено всичко належащо това да се случи по законовия ред “, безапелационна е инж. Гаджева.

Тя акцентира, че в следствие са разбрали, че пяната е текла няколко часа преди да получат сигнала на телефон 112. " Изключително значимо е навременното подаване на сигнали. Може би сме изгубили към два часа скъпо време за оперативни реакции. Колкото по-рано получим информация за налично нарушаване, толкоз по-адекватно и бързо ще можем да предприемем ограничения, както по преустановяването му, по този начин и концентрацията. Тук става дума за вода. Във водата всяка минута е значима, тъй като изтича, отмива се и индикаторите тогава не са такива, каквито ще са в пика на замърсяването “, изясни шефът на екоинспекцията в Смолян.

В тази връзка, инж. Гаджева прикани, употребявайки обществените мрежи, като гражданска съвест, хората да не не помнят да сезират и способените институции, тъй като те са хората, от които се чакат последващите дейности. Колкото по навременно се получава информацията, толкоз по-неоспорими ще са резултатите, сподели още инж. Гаджева.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР