Непубликувани документи от личния архив на Стефан Стамболов и неговата

...
Непубликувани документи от личния архив на Стефан Стамболов и неговата
Коментари Харесай

Непубликувани документи от архива на Стамболов и кореспонденцията му със Захарий Стоянов бяха показани в Медвен

Непубликувани документи от персоналния списък на Стефан Стамболов и неговата преписка със Захарий Стоянов бяха показани през днешния ден в Медвен по време на Вторите четения, отдадени на видния деятел на Съединението. Те са предоставени от доцент Милен Куманов от Института по история към Българска академия на науките и бяха показани от Иван Иванов от Исторически музей - Котел, заяви Българска телеграфна агенция.

В Медвен бяха празнувани 135 години от Съединението и 170 години от рождението на Захари Стоянов.

В къщата - музей "Захарий Стоянов " за приноса му приказва писателят Любомир Котев, създател на книгата "Романът на Захарий ". Специалният посетител гл. ас. доктор Николай Хрисимов от Великотърновския университет уточни в своята сказка за "Делото на Захарий за въздигане на българската държавност ", че в действителност тъкмо Захарий Стоянов вкарва използването на думата апостоли за ръководителите на въстаническите окръзи от 1876 година

Наградени бяха участниците от ученическия конкурс за есе "От медвенските пасища до председателството на Народното събрание ". Мария Черкезова от 11 клас на сливенската филантропична гимназия зае първо място в състезанието. С цветя на благодарност бе обсипан паметника на летописеца на българските въстания и идеолог на Съединението.

Организатори на четенията са регионалната администрация в Сливен, общината и историческият музей в Котел, кметството и читалището в с.Медвен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР