Неприключилите до 31 март процедури по заявления във Фонда за

...
Неприключилите до 31 март процедури по заявления във Фонда за
Коментари Харесай

Неприключилите до 31 март процедури във Фонда за лечение на деца минават към НЗОК

Неприключилите до 31 март процедури по заявки във Фонда за лекуване на деца в чужбина ще бъдат приключени от Здравната каса. Заповедите за подкрепяне, издадени преди 31 март 2019 година, които не са били изпълнени, ще резервират действието си и ще се извършват от НЗОК.
 Местят Фонда за лекуване на деца в чужбина в НЗОК до края на март  Закриват Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца
Това излиза наяве от план на разпореждане на Министерския съвет за закриване на Фонда, оповестен за публично разискване. 

Закриването на Фонда за лекуване на деца и прекосяването на активността му към НЗОК беше включено в преходните и заключителните разпореждания на закона за бюджета на Касата за 2019 година, като провокира доста терзания, както и рецензии - главно поради закриването на Обществения съвет към Фонда. 

В плана е посочена датата на закриване на Фонда и се прецизира, че всички разноски, свързани със закриването, са за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година

Предвижда се функционалностите, активността, активите, пасивите, архивът, както и другите права и отговорности на Център " Фонд за лекуване на деца ", свързани с организационното и финансово подкрепяне за лекуване на лица до 18-годишна възраст в страната и чужбина, да се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Останалите активи, пасиви, архивът, както и другите права и отговорности ще се поемат от Министерството на здравеопазването.

От министерството показват, че " всички действия, свързани с прехода на изпълняваните от ЦФЛД задължения по
организационно и финансово подкрепяне на деца да се извършат без лишаване на съществуващи все още права на нуждаещите се пациенти за достъп до лекуване ". 

От плана на разпореждане не излиза наяве по какъв ред ще се кандидатства за финансиране на лекуване пред НЗОК. За това ведомството ще би трябвало да направи спомагателни промени в поднормативни актове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР