Неправителствената доброволческа организация Сирийска гражданска защита (известна като Белите каски)

...
Неправителствената доброволческа организация Сирийска гражданска защита (известна като Белите каски)
Коментари Харесай

НПО обвини Русия, че удря бежански лагери в Сирия

Неправителствената доброволческа организация " Сирийска гражданска отбрана " (известна като " Белите каски " ) упрекна Русия и нейните съдружници , че бомбардират бежански лагери в северозападната част на страната, следена от опозицията, заяви Би Би Си.



" Белите каски " оповестиха, че касетъчни ракети са блъснали лагери за разселени хора в провинция Идлиб в неделя. Загинали са минимум девет души, в това число три деца и една жена. Повече от 70 души са били ранени.

В отговор на това заместник-ръководителят на съветския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия военачалник Олег Егоров съобщи, че съветските сили са унищожили " лагер на терористите от групировката " Джебхат ан Нуср ", като са ликвидирали и щаб, информационен център и склад за муниции .

Спасителят от " Белите каски " Серадж Ибрахим съобщи, че в региона няма военни бази, хранилища или казарми на бунтовниците, а единствено цивилни.

Около 4,1 млн. души, най-вече дами и деца, не могат да се измъкнат от последния регион, останал в ръцете на групировки, които към момента се опълчват на президента Башар Асад, след 11 години революция, в която починаха над половин милион души.

Въоръжените конфликти, въздушните удари и артилерийският обстрел в района не престават макар съглашението за преустановяване на огъня, подписано с посредничеството на Русия и Турция през 2020 година

Организация на обединените нации е удостоверила гибелта на минимум 121 цивилни единствено от началото на тази година.

" Белите каски ", които оказват помощ на цивилни, обявиха, че в неделя сутринта сирийските и съветските военни са направили " съзнателно, изчислено и целеустремено нахлуване " против три лагера за вътрешно разселени лица край селата Кафр Джалес, Морин и Вади Хадж Халед, западно от град Идлиб.

Ударите провокират пожари, които унищожават палатките и домовете на стотици фамилии.

Според " Белите каски " един от починалите е дребният наследник на спасителя Хюсеин Бакир.

Организацията също по този начин упрекна Русия в медийна акция за дезинформация, цитирайки изказване на Егоров от събота, в което той упреква " Белите каски " в съдействие с джихадистката формация " Джебхат ан-Нусра " за осъществяване на набези в бежанските лагери в Идлиб.

В понеделник трима чиновници на Организация на обединените нации, отговарящи за филантропичната помощ, желаеха неотложно следствие на нападенията против лагерите и приканиха воюващите страни да работят сдържано и да дадат приоритет на ограниченията за гарантиране на сигурността на цивилното население и гражданската инфраструктура.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР